Koronavirus Srbija

3 nove žrtve koronavirusa u Srbiji, zaražen 441 zdravstveni radnik

krizni stab konferencija

U Srbiji su preminule još 3 osoba od korona virusa, saopšteno je današnoj pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv covida 19, a preneo Blic.

Do juče u isto vreme imali smo ukupno 71 žrtvu korona virusa, tako da sada traj broj iznosi 74.

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2.436 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 145 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe, jedna osoba muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosti 68, 6 godina.

Lončar: Na virius pozitvan 441 zdravstveni radnik

Ove podateke na pres konferenciji izneo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

– U ovom momentu imamo 441 zdravstvenog radnika koji je pozitivan, 258 je u bolnici sa srednjom i težom kliničkom slikom – rekao je on.

Prema njegovim rečima, 32 korisnika domova za stare su pozitivna i oni su zbrinuti.

– Imamo 13 zaposlenih koji su pozitivni i oni su zbrinuti. Dva osobe u domu za stare u Smederevu su preminule, nemam još potvrdu još da su preminule od korona virusa – kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

27 dece zaraženo

Jedno od pitanja bilo je i koliko se dece zarazilo, a prema rečima ministra zdravlja, do sada je takvih slučajava 27. Dodao je da svi su dobrog stanja i nastaviće se njihovo dalje praćenje.

Oko 15 do 20 kontakata je u proseku koliko ima oboleli, kažu stručnjaci.

– To se menja. Radno aktivni su napravili više kontakata. To je neki odgovor, a da li ima bitnih promena, ne bih znao jer to nismo dalje pratili – rekao je Kon.

Na pitanje da li imamo dovoljno medicniskog kadra za borbu protiv korona virusa, Lončar je rekao da “pre svega zahvaljujući sposobnosti zdravstvenih radnika, njihovom voljom i željom, došli smo do toga da kovid bolnice imaju dovoljno lekara i medicinskih sredstava”.

– Nije bila laka organizacija i neće biti lako ni u buduće. Građani mogu da nam pomognu tako što će se pridržavati mera. Bitno je da su se svi lako i brzo prilagodili novom načinu rada. Ovo je nešto što je zahvatilo ceo svet i svi su morali da se prilagođavaju – kazao je Lončar i dodao da su mnogi zdravstveni radnici već 20 dana van svojih kuća, te da su oni naši junaci.

Kon: Zaraženi lekari se udaljavaju sa posla

On je objasnio da su to iskusni ljudi koji su bili u dodiru sa takvim pacijentima.

Dr Kon je naglasio da treba naglasiti da se isključuju iz posla svi oni koji su pozitivni.

– Ispituju se kontakti zdravstvenih radnika. Čak i oni koji su potpuno zdravi, a pozitivni, takođe se isključuju iz posla. Takvu zamisao smo imali unapred svesni da ćemo ostati bez dosta kadra – rekao je on.

Epidemiolog Kon je dodao i da smo sada u maksimumu.

– Nažalost treba dugo vremena da se oni vrate, tako da to prestrojavanje u hodu će se kasnije pokazati kao pravilno pripremljeno ponašanje. Sve je to ogroman napor za sve – istakao je Kon i dodao da se oni odvajaju u privremene bolnice i to je doprinos tih lekara, jer će najviše biti asimptomatskih među lekarima.

Oboleli će biti prebacivani i u banjske centre

Odgovarajući na pitanje novinara da li će se oboleli prebacivati i u banjske centre, on je rekao da će i ti centri biti upotrebljeni iz razloga što su njihovi kapaciteti takvi da odgovaraju svemu onome što treba.

– Imaju medicinski kadar i uz pojačan medicinski kadar i uz iskusan kadar oni će biti nama jedna sigurnost. U čemu je suština? Kada ste u privremenim bolnicama, najbitnije je da se pravovremneo registruje promena zdravstvenog stanja. Tu ne sme da se kasni. Da li je to pad saturacije kiseonika, krvna slika ili nešto drugo… nemojte zaboraviti da mogu da imaju problem sa pritiskom ili nešto drugo. Možda nisu redovno kontrolisali šećer… Zbpg toga postoji pravilo koliko puta se radi saturacija i snimak pluća. Nalaz na snimku pluća i klinička slika ne idu zajedno – rekao je Lončar.

On dodaje da nije ničiji hir da neko sedi u privremenoj bolnici, te da svaka promena stanja spašava nekom život.

– Ako se reaguje na vreme, šanse su veće nego da se to nije uradilo na vreme – to je sa promenama u saturaciji, rentgenskom snimku pluća. To su sve one stvari koje direktono utiču na lečenje – rekao je Lončar.

Druga stvar je, dodao je, da se ne širi dalje infekcija. Ako je ikako moguće da svi imamo razumevanja za to. To nam je trenutno najbitnije, istakao je ministar.

Što se tiče udaljavanja novinara sa konferencije (od danas novinari ne prisustvuju pres konferencijama, već pitanja šalju mejlom), ministar je rekao da je bitno da se zna da smo u nedelji koja je najvažnija i kada je prenošenje infekcije najveće i da ne želi da se situacija politizuje.

– Saznajemo da je po mnogim redakcijama ima pozitivnih. Nije se mnogo dubiozno o o tme razmišljalo. To se radi i u drugim zemljama. Što se mene tiče, to može i ne mora. Nikad čovek ne može da se seti šta sve može da se politizira, pa sam dao saglasnost da se to sprovede – kazao je epidemiolog Predrag Kon.

Pojavio se Lončar! I lično garantovao da Predsednik ne mora u izolaciju

Share via
Copy link