Još od malena učili su nas da je doručak najvažniji obrok u danu. On je neophodan za održavanje zdravlja i energije.
Prema rečima gastroenterološkinje Elene Urazakove, prvi obrok mora da bude uravnotežen i sadržati sve hranljive materije neophodne za pravilno funkcionisanje tela.
Ona navodi tri najpogodnija jela koja bi mogla da postanu vaš savršen doručak.
Omlet od povrća i avokada
Prema rečima Urazak, prvo jelo koje preporučuje je omlet od dva jaja sa povrćem i avokadom. Ovaj doručak je bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima koji će vam obezbediti energiju tokom celog jutra.
Za omlet je potrebno da pripremite spanać, paradajz i začinsko bilje, i poslužite ga uz tost od celog zrna i avokado. Uz to, gastroenterolog preporučuje šoljicu zelenog čaja ili kafe bez šećera kako bi doručak bio što zdraviji.
Kaša od heljde sa bobicama i orasima
Druga opcija koju stručnjak preporučuje je kaša od heljde sa bobičastim voćem i orasima. Heljdu možete kuvati u vodi ili mleku, pa dodati bobičasto voće poput malina i borovnica i orašaste plodove poput badema ili oraha.
Ovaj doručak je bogat vlaknima i antioksidansima koji pomažu u povećanju energije i poboljšanju zdravlja probave.
Svež sir sa medom i voćem
Treća opcija je sveži sir sa medom i voćem. Preporučuje se nemasni sveži sir, koji se može pomešati sa medom, dok za dodatnu aromu i hranljivu vrednost možete dodati sveže voće ili bobičasto voće.
Za još hranljiviji doručak možete dodati lanene ili čia semenke koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i vlaknima.
Izvor: Index.hr
Koje je najbolje vreme za doručak ako želite da snizite krvni pritisak?
Dodaj komentar