Lifestyle Magazin Putovanja

Tajanstvene i prelepe srpske pećine

Tri pećine u Srbiji koje morate posetiti svakako jesu Risovača, Stopića pećina i Resavska pećina. Svaka je lepa i tajanstvena na svoj način.

Risovača

pecina-risovaca
http://www.istnews.com/

Na samom ulazu u Aranđelovac iz pravca Topole nalazi se pećina Risovača. Ova pećina predstavlja stanište čoveka iz ledenog doba i jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi. Kao prirodan objekat prava je retkost ne samo za nauku nego i za posetioce koji žele da saznaju nešto o čovekovoj prošlosti.

Meštanima je pećina bila poznata i pre 1937/1938. godine kada je počeo rad kamenoloma, ali su postojala samo dva uzana ulaza u podzemnu prostoriju. Godine 1953. počela su arheološka ispitivanja i otkriveni su fosili pećinskog medveda, mamuta, runastog nosoroga, bizona, pećinskog lava, leoparda, pećinske hijene, jelena…

Ova pećina je 1983. Godine proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja, dok je 1995. sa okolnim prostorom (oko 13 hektara) stavljena pod zaštitu kao spomenik prirode I kategorije.

Otvor pećine se nalazi na oko 17 metara iznad toka rečice Kubršnice, na severoistočnoj strani brda Risovača (273m). Od otvora se prostire dvorana dužine 22 metra, prvo prema zapadu a zatim skreće u pravcu jugoistoka. Pretpostavlja se da je pećina koju godišnje poseti oko 30 000 ljudi duga oko 800 metara (sve do Vrbičke reke).

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link