Svet

Švedski kralj: Zemlja je zakazala u odgovoru na pandemiju

Švedska je zakazala u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa, izjavio je kralj Karl XVI Gustaf.

“Mislim da smo zakazali. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno”, rekao je kralj u dokumentarnom filmu o kraljevskoj porodici čiji je deo prikazan na javnoj televiziji SVT.

U Švedskoj, koja broji oko 10 miliona stanovnika, od novog koronavirusa je umrlo preko 7.800 ljudi, znatno više nego u susednim nordijskim zemljama.

“Ova pandemija je strašna kada uzmemo u obzir koliko je ljudi umrlo, koliko je tuge i frustracije u brojnim porodicama, ali i kod vlasnika firmi koji su na kolenima”, rekao je kralj.

Početkom nedelje povereništvo švedske vlade je zaključilo da je zemlja veoma podbacila u zaštiti starije populacije u domovima za stare i nemoćne, ali i u drugim ustanovama.

Na pitanje da li se boji zaraze od covida-19, 74-godišnji monarh je kazao da je je to “u poslednje vreme sve opipljivije”.

“Šunja se sve bliže i bliže. To nije nešto što želite”, odgovorio je kralj.

Prema švedskom ustavu, kralj nema formalnu političku moć i prilikom izražavanja svojih stavova bio je kritikovan za prekoračenje ovlašćenja, prenosi N1.

Na početku pandemije, kralj i kraljica Silvija su se samoizolovali u palati Stenhamer, oko 120 kilometara jugozapadno od Stokholma.

Đorđe Balašević: Osećam se prilično koronulo

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link