Magazin

10 sigurnih znakova da ste veštica – prema dokazima iz 17. veka

U svrhu lova na veštice u selu Salem na istočnoj obali Severne Amerike osnovali su poseban sud, a ovo je bilo 10 osnovnih dokaza da je neko veštica.

U 17. veku bila je sumnjiva već sama činjenica to što je neko žena. Bilo je još „dokaza“ dovoljnih za osudu, a ceo taj slučaj poznatiji je pod nazivom „veštice iz Salema“, piše 24sata.

Sve je počelo kada su u januaru 1692. godine ćerke lokalnog sveptenika dobile neobjašnjive napade. Padale su u trans, vrištale, bacale stvari… Imale su devet i 11 godina. Vrlo brzo su došli do zaključka kako su opsednute đavolom. Kasnije je to počelo da se događa i drugim devojčicama u selu.

Pod pritiskom starijih, one su priznale da su tri žene na njih bacile uroke. I tada je započeo lov na veštice i one koji imaju posla sa đavolom. U godinama koje su usledile osudili su oko 150 ljudi. Među njima se našlo i nekoliko muškaraca i dece. Optužili su ih da se bave crnom magijom. Većina ih je završila u zatvoru, a njih 19 su smaknuli (u velikoj većini žene).

Puno godina kasnije stručnjaci su pronašli objašnjenje za napade koje su devojčice sa početka priče imale – radilo se o halucinogenim pečurkama koje su se našle na žitaricama i tako su kroz hranu dospele u telo devojčica.

vestica 1

U svrhu lova na veštice u Salemu su osnovali poseban sud, a, između ostalog, ovo je bilo 10 osnovnih dokaza da je neko veštica:

Ženski pol – žene su hiljadama godina povezivali sa vračanjem i dogovaranjem s đavolom. Smatralo se kako su sklonije grehu od muškaraca.

Izuzetno siromaštvo – sumnjivi su bili svi koji se oslanjali na zajednicu da im pomaže. Na primer, jednu ženu su obesili pod optužbom da je veštica jer je hodala od kuće do kuće i molila za hranu.

Izuzetno bogatstvo – vrlo bogata žena koja živi samostalno bez pomoći muškarca (muža, oca, brata), odmah je bila sumnjiva.

Druženje sa jednom ili više prijateljica – grupa žena bez pratnje muškarca ukazivala im je da idu da se sastaju s đavolom.

Svađa s nekime – to je bilo dovoljno. Stanovnici Salema optuživali su one sa kojima su u svađi da se bave vražjim stvarima.

Pomaganje pri porođaju – u to doba nikako nije bilo dobro biti babica. Smatrali su ih nečistima i sumnjivima jer su poznavale lekovito bilje.

Previše ili premalo dece – teorija je bila, otprilike, ovakva: materica žene s puno dece je pod uticajem magije, a ako dece ima premalo ili ih nema, tada joj je vrag prokleo matericu.

Tvrdoglavost, nametljivost i borbenost – žene jakog karaktera optuživali su kao veštice, jer „koja bi se normalna žena tako ponašala“.

Mladež na telu – tumačili su ga kao znak đavola.

Vanbračni odnos – jednu ženu su proglasili vešticom jer je bila su vezi sa muškarcem koji joj nije bio muž, i ostala je trudna s njim. Završila je na vešalima.

Evo kako da pobedite zimsku depresiju

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Ivana Vukovac

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share