Balkan Vesti

Skretničar Danijel dobio otkaz na železnici kada je pojeo salatu sa sirćetom

skretnicar
Foto: ilustracija, Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kada je za ‘topli obrok’ odabrao salatu sa sirćetom, Danijel nije ni slutio da će zbog nje ostati nezaposlen. Zvuči neverovatno, ali on je tokom redovnog testiranja naduvao 0.18 promila, zbog čega je dobio momentalno otkaz na poziciji skretničara u železnici.

Danijel (59) iz Zagorja u Hrvatskoj do juna prošle godine radio je kao skretničar na Glavnoj stanici u Zagrebu. Propisi HŽ-a su strogi i ne tolerišu prisustvo alkohola zbog velike odgovornosti posla koji obavljaju. Pa je Danijel zbog 0,18 promila koje je naduvao dobio momentalni otkaz.

Međutim, Danijel je rešio da se žali na sudu. U žalbi je naveo kako ima 39 godina staža, od toga 28 na železnici i da nikad nije utvrđeno da je pio na poslu, a testirali su ga više puta. Naveo je kako je veče pre nego su ga testirali jeo salatu s alkoholnim sirćetom.

Dodao je i da zadnje tri godine ne pije i ne puši. Sud mu je poverovao i naveo je kako je koncentracija alkohola u krvi bila mala i da nije uticala na njegovo ponašanje ni sigurnost saobraćaja. Danijelu je u prilog išlo to što je lošeg materijalnog stanja i što izdržava dvojicu sinova, od kojih je jedan student.

Sudija na Opštem sudu u Zlataru vratio ga je na posao skretničara, a HŽ je dužna da mu nadoknadi troškove postupka, piše “Kodeks portal”. Kako se navodi, na ovu odluku nije moguće podneti žalbu.

Izvor: Kodeks portal

Piše poeziju, voli krajiške pesme i ostali nerealni detalji o ženi koja je vozila sa 5,19 promila alkohola

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link