Novi Sad Zdravlje

10 najčešćih zabluda o vidu

naslovna
Da li je lasersko skidanje dioptrije trajno i kada treba operisati kataraktu?

Postoji mnogo mitova i pogrešnih shvatanja o očima. Recimo, sedenje previše blizu televizora neće oštetiti vaš vid, a ne treba čekati da katarakta sazri. Oftalmolozi iz Očne klinike Bulevar u Novom Sadu odgovaraju na najčešća pitanja u vezi sa očima i dioptrijom.

Da li gledanje u televizor i računar može da ošteti vid?

Prekovremeni rad na kompjuteru i gledanje u ekran neće po pravilu izazvati bolest oka, ali će izazvati teskobe, tako da ćete osetiti zamagljen vid, zamor, svrab, suzenje, peckanje, „pesak u očima“. Sve zajedno definisano je kao sindrom tzv. kompjuterskog vida. Budući da je našem oku prirodno da gleda na daljinu, dugo gledanje u ekran koji nam se pritom nalazi na oko 50 cm udaljenosti, dovodi do zamora mišića, ali ne i na dioptriju.

Šargarepa je dobra za vid?

Šargarepa jeste zdrava namirnica, koja nažalost nema neki poseban uticaj na oči, ali svakako da zdrava ishrana čini dobro našem celokupnom telu pa i očima. Zdravlje očiju u dobroj meri zavisi od unosa vitamina, minerala i drugih elemenata iz namirnica, posebno vitamina A, C, B i omega 3 masne kiseline.

pregled4

Zašto je potrebno širiti zenice za pravilno utvrđivanje dioptrije?

Za objektivno određivanje dioptrije kod odraslih ili dece često je neophodno prvo proširiti zenice. Na taj način sprečava se akomodacija očnih mišića, odnosno tada se očni mišići opuste i određuje se prava dioptrija. Širenje zenica se takođe savetuje kada postoje sumnje na promene na očnom dnu koje mogu ukazivati na različita oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije i drugih internističnih oboljenja.

Laserskim skidanjem dioptrije poboljšaće nam se vid?

Laserskom korekcijom vida skida se dioptrija, a ne popravlja se vid. To znači da lasersko skidanje dioptrije neće izlečiti urođenu ili stečenu slabovidost – bolest oka, nego će učiniti da više ne moramo svetom hodati sa naočarima ili kontaktnim sočivima.

pregled-2

Operacija laserskog skidanja dioptrije je bolna?

Jedna od najvećih zabluda je da su operacije oka bolne. Prilikom operacije pacijent dobija anestetik u obliku kapi, pa je operacija u potpunosti bezbolna. Kapljična anestezija je izuzetno delotvorna, a pod istom takvom anestezijom obavlja se i operacija katarakte.

Nakon laserske korekcije vida, dioptrija će se vratiti?

Jedan od najčešćih strahova pacijenata je vraćanje dioptrije nakon obavljenog operativnog zahvata. Lasersko skidanje dioptrije sprovodi se pod uslovom da se dioptrija nije menjala minimalno 1-2 godine i nakon završenog rasta oka, tako da je rizik povratka dioptrije izuzetno nizak. Kod 99% pacijenata ne dolazi do vraćanja dioptrije.

operacija-katarakte

Da li postoji starosno ograničenje za lasersko skidanje dioptrije?

Ne postoje druga starosna ograničenja, osim da pacijent bude punoletan. Međutim, kod starijih pacijenata treba uzeti u obzir mogućnost pojave katarakte i staračke dalekovidosti i odlučiti se za najefikasniju operaciju.

Da li se lasersko skidanje dioptrije može raditi pre trudnoće?

Kada je drugo stanje u pitanju, preporučuje se planiranje trudnoće 6 meseci nakon laserskog skidanja dioptrije – lekar će vam reći tačno vreme. Ne morate se plašiti da ćete biti primorani da se porađate carskim rezom, obično nema takvih ograničenja nakon korekcije vida. Strah da će trudnoća ili sam čin poroda dovesti do vraćanja dipotrije je u potpunosti neosnovan i predstavlja samo jednu od predrasuda koje su prisutne o ovoj operaciji.

Da li je posle operacije katarakte potrebno nositi naočare za vid?

To, pre svega, zavisi od odluke pacijenta o sočivu koje će biti ugrađeno. Kod svakog pacijenta posebno se radi specifikacija sočiva i ukoliko se pacijent odluči za ugradnju monofokalnog sočiva, videće jasno na daljinu, dok bi za čitanje i dalje trebalo da koristi naočare. Ugradnja multifokalnih sočiva daje mogućnost da pacijent vidi jasno i na daljinu i na blizinu. U svakom slučaju, odluka o vrsti sočiva koja se ugrađuje donosi se posle detaljnog oftalmološkog pregleda, uz uvažavanje potreba pacijenta.

Koliko treba da se čeka da katarakta sazri da bi se operisala?

Savremena hirurgija katarakte dozvoljava da se pacijenti operišu čim osete da zamućenje sočiva utiče na njihov kvalitet zivota. Šta vise, prezrela katarakta, otežava operaciju i post operativni tok, produžava vreme operacije i jačinu energije koja se koristi, a samim tim i vreme oporavka. Ova operacija je danas na takvom nivou bezbednosti i efikasnosti da pacijente isključuje iz njihove svakodnevice samo nekoliko dana.


Sve u svemu, pre nego što poverujete u neke od zabluda u vezi sa očima, kontaktirajte očnog lekara. Sprečite moguća oboljenja očiju redovnom godišnjom posetom oftalmologu.

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar

Bulevar oslobođenja 18 Novi Sad

021 661 00 00

www.klinikabulevar.rs

[email protected]

Istraživali smo koje su najbolje oftalmološke klinike u Novom Sadu

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

353 Shares
353 Shares
Share via
Copy link