Ulični prodavci prženog kestena su već u velikom poslu, a miris se omamljujuće širi ulicama Novog Sada. Ova omiljena poslastica mnogih bogata je mineralima i vitaminima, ali sadrži manje kalorija i masnoća nego drugi koštunjavi plodovi. Najčešće nailazimo na njega u kolačima i tortama, ali može poslužiti i kao preliv jelima sa mesom.
Ukoliko u vašem kraju nema prodavca koji vešto prži kestenjene, ne brinite. I vi sami možete da ih ispečete kod kuće. Pošto je sezona ovog koštunjavog ploda u velikom jeku, on je sada dostupan u svakom supermarketu, pijaci, a možda čak i u vašoj bašti.
Kada ste nabavili odgovarajuću količinu potrebno je da koru kestena zasečete. Upotrebite nazubljeni nož za sečenje hleba. Na taj način ćete izbeći eventualne povrede.
Potom ih ubacite u posudu sa hladom vodom, posolite ih, i na laganoj vatri ostavite da se krčkaju. Zatim ih prebacite u tepsiju i stavite ih u rernu da se peku 15 minuta na 200 stepeni. Pažljivo ih oljuštite i uživajte u ovoj jesenjoj poslastici dok umotani u ćebe gledate vašu omiljenu seriju.
Ocenili smo 10 palačinki u gradu
Osim ukusnih kolača i torti, od kestena se mogu praviti i slane poslastice, čorbe, pirei, prelivi. Jedna pomalo zaboravljena čorba koju su pravile naše bake jeste krem čorba od kestena. Za pripremu tog jela potrebno vam je:
500 gr kestena
200 gr praziluka
3 veće šargarepe
50 gr maslaca
2 dl belog vina
2 dl pavlake
so i biber
šećera u prahu
muskatni orščić
vlašac
Kesten zasecite nazubljenim nožem za sečenje hleba i pecite u rereni 10 minuta. Dok se kesteni prže, praziluk isecite na kolutiće, a šargarepu na kockice. Kesten oljuštite i stavite ga u prethodno rastopljen maslac. Pospite ga sećerom u prahu i ostavite da se karamelizuje. U tu mešavinu dodajte šargarepu i praziluk i prodinstajete. Prelijte vinom, poklopite i kuvajte oko 40 minuta. Nekoliko celih kestena odvojte, a ostalo ispasirajte i u dobijenu čorbu dodajte pavlaku. U čorbu vratite kestene koje ste odvojili, dodajte muskatne oraščiće, pobiberite i posolite. Pre nego što čorbu poslužte, pospite je seckanim vlašcem.
Kesten se ne koristi samo za ishranu. Višak koji vam je ostao od kuvanja iskoristite i zajedno sa vašom decom napravite ukrase za vaš dom. Sve što vam treba za izdradu tih figurica su nekoliko šibica, čačkalica i puno kreativnosti. Osim što će figurice dati jesenji šmek vašem domu, biće to i kvalitetno iskorišćeno vreme sa vašim mališanima.
Dodaj komentar