Lifestyle

Napravite čuda od kestenja

Ulični prodavci prženog kestena su već u velikom poslu, a miris se omamljujuće širi ulicama Novog Sada. Ova omiljena poslastica mnogih bogata je mineralima i vitaminima, ali sadrži manje kalorija i masnoća nego drugi koštunjavi plodovi. Najčešće nailazimo na njega u kolačima i tortama, ali može poslužiti i kao preliv jelima sa mesom.

Ukoliko u vašem kraju nema prodavca koji vešto prži kestenjene, ne brinite. I vi sami možete da ih ispečete kod kuće. Pošto je sezona ovog koštunjavog ploda u velikom jeku, on je sada dostupan u svakom supermarketu, pijaci, a možda čak i u vašoj bašti.

Kada ste nabavili odgovarajuću količinu potrebno je da koru kestena zasečete. Upotrebite nazubljeni nož za sečenje hleba. Na taj način ćete izbeći eventualne povrede.

kestenje-kesten-plodovi
Foto: pixabay.com

Potom ih ubacite u posudu sa hladom vodom, posolite ih, i na laganoj vatri ostavite da se krčkaju. Zatim ih prebacite u tepsiju i stavite ih u rernu da se peku 15 minuta na 200 stepeni. Pažljivo ih oljuštite i uživajte u ovoj jesenjoj poslastici dok umotani u ćebe gledate vašu omiljenu seriju.

Ocenili smo 10 palačinki u gradu

Osim ukusnih kolača i torti, od kestena se mogu praviti i slane poslastice, čorbe, pirei, prelivi. Jedna pomalo zaboravljena čorba koju su pravile naše bake jeste krem čorba od kestena. Za pripremu tog jela potrebno vam je:

500 gr kestena

200 gr praziluka

3 veće šargarepe

50 gr maslaca

2 dl belog vina

2 dl pavlake

so i biber

šećera u prahu

muskatni orščić

vlašac

corba-kesten-supa
Foto: thebittenword.com

Kesten zasecite nazubljenim nožem za sečenje hleba i pecite u rereni 10 minuta. Dok se kesteni prže, praziluk isecite na kolutiće, a šargarepu na kockice. Kesten oljuštite i stavite ga u prethodno rastopljen maslac. Pospite ga sećerom u prahu i ostavite da se karamelizuje. U tu mešavinu dodajte šargarepu i praziluk i prodinstajete. Prelijte vinom, poklopite i kuvajte oko 40 minuta. Nekoliko celih kestena odvojte, a ostalo ispasirajte i u dobijenu čorbu dodajte pavlaku. U čorbu vratite kestene koje ste odvojili, dodajte muskatne oraščiće, pobiberite i posolite. Pre nego što čorbu poslužte, pospite je seckanim vlašcem.

kesten-figurice-jesen-crv
Foto: under-the-pecan-tree.blogspot.com

Kesten se ne koristi samo za ishranu. Višak koji vam je ostao od kuvanja iskoristite i zajedno sa vašom decom napravite ukrase za vaš dom. Sve što vam treba za izdradu tih figurica su nekoliko šibica, čačkalica i puno kreativnosti. Osim što će figurice dati jesenji šmek vašem domu, biće to i kvalitetno iskorišćeno vreme sa vašim mališanima.

Čitajte Luftiku na Google vestima

 

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
261 Shares
261 Shares
Share via
Copy link