Koronavirus Srbija

Zukorlić: Vlast svesno lažira podatke o umrlima u Sandžaku, bio sam u moralnoj dilemi

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić optužio je danas lokalnu vlast za „konstantno lažiranje podataka“ o umrlima i obolelima u sandžačkim opštinama.

Na meti njegove tvrdnje su Sandžačka demokratska partija (SDP), Štab za vanredne situacije i koordinator novopazarske bolnice Mirsad Đerlek, prenosi Danas.

Zukorlić je novinarima izjavio da podaci sa terena Islamske zajednice i JKP „Čistoća“ „nepobitno ukazuju“ na mnogo veću smrtnost „od jedan ili dva odsto, što je po svim parametrima uobičajeno, odnosno da je sve preko toga smrt od posledica KOVIDA-19“.

Rekao je da njegovi podaci govore o „stotinu i više umrlih tokom samo jednog meseca, zbog čega neko mora snositi odgovornost“ što se ne može završiti „samo na običnoj političkoj prozivci“.

Zukorlić je rekao i da u kućama, naročito u selima, bez adekvatne medicinske nege leže desetine pacijenata s teškom kliničkom slikom, zbog čega zahteva hitno formiranje mobilnih lekarskih timova koji bi im pomogli.

Zukorlić je izjavio da je i pored dileme, ipak, odlučio svoje simpatizere pozove da izađu na ponovljene izbore.

Pošto je prethodno izjavio da pred izbore 21. juna nije imao zvanične informacije da epidemija nije zaustavljena, on je na pitanje Radija Sto plus da li oseća ličnu odgovornost za pozivanje da se izađe na ponovljene izbore, odgovorio da je od države dobijao informacije da je sprovođene izbora bezbedno.

„Priznaću da sam bio u moralnoj dilemi, ali na osnovu osećaja i nezvaničnih informacija, pošto su državni organi govorili da je sve u redu“, rekao je Zukorlić.

On je svoju odluku da se, pored toga što je i sam već bio bolestan, ide na ponovljene izbore, obrazložio stavom da bi u suprotnom Bošnjaci bili manje zastupljeni u Skupštini Srbije.

„Da smo se povukli, (sa ponovljenih izbora) samo bismo ojačali one koji su nas doveli u ovakvu situaciju. Dali bismo im dodatnu snagu da nas i dalje uništavaju“, rekao je Zukorlić.

On je rekao da je, imajući to u vidu, „prevagnuo interes građana“ i da u političko-pravnom smislu ne postoji osnova da se moglo drugačije odlučiti.

„Osim toga, i dalje mislim da se najmanja zaraza mogla desiti u izbornom danu, naročito na ponovljenim izborima. To se desilo ranije na raznim okupljanjima i, priznajem, partijskim skupovima“, izjavio je Zukorlić.

Za kraj, predstavljamo vam video u kojem se vidi kako u Novom Pazaru skidaju umrlice noć uoči posete premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Lekari u Novom Pazaru okrenuli leđa premijerki i ministru zdravlja

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link