Magazin

U zemlji u kojoj je svaka treća žena žrtva nasilja, Zoranina izjava nije samo glupa, već i opasna

U prvih devet meseci ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je 19 žena.

Prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno je 30 žena.

U proteklih deset godina od nasilja je stradalo više od 350 žena.

Podaci pokazuju da je svaka treća žena u Srbiji prebijena ili je doživela neki od osnovnih oblika nasilja, a skoro 95 odsto ubijenih žena nije se obratilo institucijama za pomoć.

U ovom poražavajućem mraku, modna blogerka Zorana Jovanović Zorannah usudila se (i ne, zbog toga nije nimalo hrabra) da izjavi:

“Žena treba da deluje uvek manje moćno, da manje zarađuje od muža i da joj muž bude glavna preokupacija, a na njemu je da ona poželi da bude moćna samo za njega”

Žene mogu da obrnu planetu, dok ih vi nabijate u kuhinju i mlatite

Sigurna sam da Zorana nije imala nameru da razbuktava nasilje nad ženama, ali je sasvim sigurno obilno zalila balkanski primitivizam u kom žena uvek mora da kraj muža bude sramežljiva, mutava, slabašna, nejaka, nemoćna, finansijski zavisna, da bi se on osetio ko muškarčina i imao erekcije.

U suprotnom, on će biti nesiguran i očajan, libido će mu se urušiti, možda će se vratiti kod mame koja će da mu titra i naziva ga muškarčinom.

Zorana, draga, uz dužno poštovanje prema tvojih 800 hiljada pratilaca, nastavi da se šminkaš i doteruješ, reklamiraš brendove i slično, ne moramo svi biti za sve.

Ok je da imaš svoje mišljenje, ali kad te prati i ko u Boga gleda 800 hiljada devojčica, onda moraš da povedeš računa o odgovornosti.

Nikada svoju ćerku ne bih savetovala da svesno bude manje moćna od muža, da se on ne bi osećao jadno. Neka radi na sebi, nek se razvija, uči, nek gradi samopouzdanje na valjanim osnovama, a ne na glumi moje ćerke da je skrušena žena.

Zašto žena mora da se skupi ko krpa, da bi muškarac narastao i osećao se dobro?

Davanje saveta ovog tipa nije “mudra igra žena” kojom bi ona trebalo da sačuva brak (Zorana je sigurno na to mislila) već put u nipodištavanje žene, njenih talenata, moći, sposobnosti, želja. Otvoren put ka gušenju svega što žena može i hoće.

Nakon što je svojom izjavom izazvala lavinu komentara, Zorana se nije branila već je napisala “Da je više žena kao ja, bilo bi manje samohranih majki i razvoda”.

Evo je, još jedna glupost koja je trebalo da nam poruči da ćemo brak sačuvati samo ako preuzmemo ulogu manje moćne žene, ako damo otkaz, postanemo finansijski zavisne i sramežljive spužve na čijim leđima će da niče muževa superiornost.

Volela bih da Zorana objasni svim onim ženama koje trpe batine u braku, koje šetaju sa sunčanim naočarima i sklanjaju decu u sobu da ne slušaju šamare, kako se odlazi od nasilnog muža kad nemaš novac?

Kako se otrgneš? Kako prekineš lanac?

Zorana, molim te, daj savet, kako žene koje nisu radile na sebi, na svom samopouzdanju, koje su radi mira u kući pristale da budu inferiornije, koje su zaustavile karijeru, ostavile sebe bez primanja jer muž treba da im bude preokupacija… kako odu?

Gde nađu novac za sebe i decu i kiriju i hranu i patike i knjige za školu?

Mi ne živimo na zapadu gde će se Socijalna služba strkati da obezbedi samohranu majku, živimo u Srbiji gde sa razvodom bivaš bačena na livadu, na vetropirinu, bez pomoći, još čuješ i sputavanja najbližih i osude okoline “našla ostavljati onako vrednog muža”, “kurvetina!”.

Sa ovakvim izjavama treba biti oprezan u Srbiji u kojoj muž pretuče ženu, dobije zabranu prilaska 30 dana, zabrana prođe, on priđe i ubije je pred očima dece.

Svaki “savet” za očuvanje stabilnog braka koji se temelji na pozivu ženi da odglumi inferiornost, da bi se muž osetio moćno, ko muškarčina, je opasan.

U Srbiji smo. Napisala sam, svaka treća žena biva prebijena ili izložena nekom drugom obliku nasilja!

95 odsto ubijenih žena nije se obratilo za pomoć institucijama, zbog straha, zbog nemoći, zbog osuda sredine, zbog svesti da se ništa drastično neće promeniti kada ga prijavi.

Zato ovde žene treba da se ohrabruju, a ne da se savetuju da budu manje moćne i da finansijski zavise od muža.

Bravo Zorana, lepotice naša!

Ajde sad lepo sve što si napisala, sprovedi u delo. Ugasi jutjub kanal, Instagram profil, povuci se iz posla. Ostavi sebe bez kinte. Onda se udaj za moćnog muškarca, titraj mu i finansijski zavisi od njega. Pa… zar koju godinu napiši koliko si glup savet devojčicama dala.

Zaboravila si najvažniju stvar, tamo gde postoji ljubav, podrška i razumevanje, brak će biti zdrav i stabilan bez potrebe da se žena grbavi, da bi se muž isprsio. Bez potrebe da ona glumata krhko, nesposobno biće da bi zakrpila sve njegove nedostatke.

Pravi muškarci, kad kažem pravi mislim na one sa jakim samopouzdanjem, neće sputavati svoju ženu, neće dozvoliti da ona zarađuje manje, ako je sposobna i želi da zaradi više, neće se takmičiti sa njom, zaboga.

Posebno neće svoju muškost i svrhu crpiti iz njene nemoći, već će se truditi da njoj pariraju.

Svako samopouzdanje koje raste na račun drugog čoveka, nije dobro, tako da svojoj ćerki i Zoraninim obožavateljkama nikad ne bih savetovala da rade bilo šta što ne žele, što ne osećaju da je ispravno samo da bi udovoljile muškom egu.

Mogu one biti i moćne i finansijski potkovane i zadovoljne, a da pri tom svom mužu spreme ukusan obrok i opeglaju košulju.

Neće nijedan muškarac postati nesiguran zbog moćne žene, ako radi na sebi. Niti će ijedna žena postati sigurna zbog krpica koje dobija od muža, nakita, letovanja, ako ne radi na sebi.

U društvu u kom je statistika ubijenih žena u porodičnom nasilju užasna, Zoranina izjava nije samo glupa, već i opasna (što gotovo uvek ide zajedno). I to ne za nas koji je ne shvatamo ozbiljno, već za devojčice koje su se identifikovale sa njom kao apsolutnim (nažalost) uzorom.

A kad si nekome uzor dobro je bar ponekad razmisliti o svojoj odgovornosti, jer nije isto savetovati koji kupaći kupiti za sezonu leto 2019/20 kao i davati savete kako sučuvati brak.

Da je sreće, nikoga ne bi zanimalo ni koji kupaći Zorana preporučuje, već bi devojčice na svoje telo mršavo ili gojazno, oblikovano ili mlitavo, oblačile isključivo onaj u kom se dobro osećaju. Slično je i sa brakom. U njemu živiš onako kako tebi prija i zbog čega se ne skupljaš, već rasteš.

Ovde se budale potpiruju da je u redu ubiti ženu za svaki problem koji ih muči

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Ja sam imala muza koji mi je govorio sedi kuci, kad ti je bog dao da ne radis, sedi kuci il tamo gde odes da radis tamo i ostani, bolesno ljubomoran…

 • Ova je glupa kao i svaka (velikovećinska) udavača u Srbij = moronka.
  Istina u Srbiji.
  Muškarci su ovde blede verzije muškaraca u Evropi koji su u 21. veku.
  Devojčice su ovde na nivou svojih baba očajnih udavača.
  Smejem se obema stranama.
  Lepo je daleko od balkanskog mraka 🙂 🙂 🙂

3.9K Shares
3.9K Shares
Share via
Copy link