Svet

Zombi droga odnela prvu žrtvu u Velikoj Britaniji, ksilazin od ljudi prave žive leševe

zombi-droga
Foto: Nigel Bowles/Alamy

Nova “zombi droga” odnela je prvu žrtvu u Velikoj Britaniji i mogla bi da bude rasprostranjena širom Velike Britanije, upozorili su stručnjaci.

Smrt Karla Varbutona (43) prošlog maja označila je prvi zabeleženi smrtni slučaj izazvan ksilazinom, moćnim sedativom koji je razorio gradove širom SAD.

Ksilazin, koji koriste veterinari za smirivanje velikih životinja, snižava rad srca i disanje na opasne nivoe i može izazvati velike mrlje trulog mesa kada se ubrizgava, što dovodi do nadimka “zombi droga”.

Pretpostavlja se da je otac dvoje dece, koji je upućen u službu za zavisnost, uzimao heroin koji je bio prožet fentanilom i ksilazinom. Pronađen je u dnevnoj sobi u svojoj kući, prenosi Sky news.

Mrtvozornik je utvrdio uzrok njegove smrti kao akutni aspiracioni pneumonitis, povredu pluća uzrokovanu udisanjem toksina i naveo ksilazin kao faktor koji doprinosi tome.

Prisustvo droge u njegovom sistemu otkriveno je “slučajno” nakon što su toksikolozi primetili “čudan vrhunac” u rezultatima njegovog skrininga na drogu, prenosi Telegraf.

Sada su stručnjaci upozorili da bi ksilazin – poznat na ulici kao trank – već mogao biti široko rasprostranjen u britanskim zalihama heroina jer skrininzi na drogu nisu dizajnirani da ga otkriju.

Doprineo je epidemiji smrtnih slučajeva od droga u SAD, a istraživanje Uprave za hranu i lekove (FDA) pokazuje da preovladava u 7 odsto slučajeva predoziranja širom zemlje – i čak 26 odsto ​​u nekim državama.

Prema rečima stručnjaka, “velika je verovatnoća” da se droga nalazi negde drugde na tržištu lekova u Velikoj Britaniji, ali da nije otkrivena.

Nekadašnja fudbalska zvezda danas radi kao moler, droga ga je koštala daljeg uspeha u karijeri

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link