Putovanja Srbija

Na Zlatiboru izgrađena najveća gondola na svetu

Turistička ponuda Zlatibora i njen razvoj predstavljaju pravi ponos i jednu od centralnih tačaka turizma u Srbiji.

Iz sezone u sezonu Zlatibor razvija svoju ponudu i oduševljava svoje posetioce novim i nesvakidašnjim atrakcijama. Jedna od takvih je svakako novoizgrađena Gondola, devet kilometara duga trasa, koja povezuje centar naselja sa kompleksom Tornik.

Puštanjem u rad ovog zadivljujućeg kompleksa ostvariće se višegodišnji ambiciozni plan zlatiborskog turizma, a planina upisati u svoja dostignuća još jedan projekat, kojim se ona upisuje u red posebnih turističkih destinacija.

O Gold Gondoli

Gold gondola Zlatibor predstavlja najdužu panoramsku gondolu na svetu. Duga devet kilometara ona vazdušnom linijom povezuje tri ključne zlatiborske tačke: Zlatiborsko jezero, Ribničko jezero – na kom se nalazi međustanica, i ski centar Tornik, krajnju tačku koja se nalazi na 1496. metru.

Vožnja od prve do poslednje stanice traje 25 minuta, tokom kojih ćete doživeti savršeno iskustvo, dok sa visine posmatrate prirodne lepote Zlatibora, njegove zelene padine, livade, pašnjake ili razvijene turističke komplekse. Što se tiče kapaciteta, Gondola može da primi 600 putnika po satu, koji mogu da se rasporede u 55 kabina.

U izgradnju ove moderne atrakcije uloženo je 13 miliona evra, koji će uticati da Zlatibor postane još posećenija destinacija, kako u Srbiji, tako i u regionu. Krajem avgusta Gondola je puštena u probni rad, koji će trajati 45 dana, nakon čega će zvanično početi sa radom.

Šta sve možete videti dok se vozite Gondolom

Početnu stanicu gondole čini Centar planine i Avantura park, jedan od najvećih sportsko-zabavnih prostora na Balkanu. On zauzima ogromnu površinu, koja u sebi poseduje zip line, viseći most i mreže, Tarzan lijane, paukove mreže, cik-cak mostove, prostor za vožnju sankama ili surf daske.

Drugi deo Parka čine sadržaji za najmlađe, napravljeni sa opremom najveće bezbednosti.

U trećem delu vas očekuje poligon, koji se sastoji iz prepreka: drveni lavirint, mreže, penjalice, balans grad, zid za penjanje, viseći mostić. Ono što je takođe zanimljivo jeste mnoštvo detalja i vrlo atraktivne boje Parka.

Međustanicu Gondole čini Ribničko jezero – jedan od najlepših prirodnih prostora na planini. Ovo je savršeno mesto za sve one koji traže mirnu, netaknutu prirodu. Jezero je nastalo 1971. godine, na brani Crnog Rzava.

Njegova dužina iznosi 2000 metara, dok je površina 0,4 km2. Vodena površina je okružena borovim šumama, u kojima možete pronaći savršen hlad. Zvanično, kupanje u Jezeru je zabranjeno, a nezvanično je da određen broj posetilaca ne može da odoli zeleno-plavim nijansama čiste vodene površine.

Ipak, ono po čemu je ovaj prostor najpoznatiji jeste njegovo bogatstvo različitim vrstama ribe, te je omiljeno mesto pasioniranih ribolovaca.Ovaj deo Zlatibora predstavlja pravu oazu, koja se nalazi na savršenoj lokaciji, ali do koje još uvek nije stigao pravac urbanizacije. Tako je i kada je reč o čitavom naselju Ribnica, kome Jezero pripada.

Naselje se može pohvaliti sačuvanom autentičnošću, čiji su deo planinske brvnare, brzi i čist potoci, kao i ovo zadivljujuće plavo jezero. U planu je da ovaj prostor bude pretvoren u urbanizovani Zlatni grad, koji će postati centar zdravstvenog i sportskog turizma.

Na kraju vožnje vas čeka Tornik – planinski ski centar, koji godinama u nazad predstavlja najposećenije zlatiborsko mesto tokom zimskih meseci.

Osim uređenih staza, u kojima možete skijati tokom zimovanja na Zlatiboru, Tornik vam tokom leta pruža mogućnost da uživate u planinskom biciklizmu, stazama za pešačenje, vožnji skuterom, mini golfu, avantura parku, kao i savršenom pogledu na Durmitor, Jahorinu, Taru, vrhove Čigota i Murtenica, kao i naselje Zlatibor.

Gold gondola i ono što svojom vožnjom prikazuje dokaz su ubrzanog razvoja i odlične turističke ponude Zlatibora. Ova planina je idealno mesto za duže ili kraće boravke i kvalitetne odmore, koje će naročito prijatnim učiniti objekti kategorije Zlatibor smeštaj.

Sve navedeno sigurna je garancija da ćete uživate tokom svojih zlatiborskih odmora.

TOP 6 destinacija koje su Srbi otkrili za vreme korone

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

4.5K Shares
4.5K Shares
Share via
Copy link