Magazin Putovanja

Na pola puta do mora čeka vas Zlatar i nudi vam čudesna prirodna blaga

uvac
Foto: Printskrin/Facebook

Na pravom mestu na pravoj visini nalazi se planina Zlatar. Svi koji ste krenuli put crnogorske obale, ne propustite da obiđete ovaj čudesni deo Srbije. Idealna je stanica za predah od vožnje ali i aktivni odmor. Mnogi od vas su samo prošli kroz Novu Varoš koja se nalazi na magistralnom putu ka granici sa Crnom Gorom, ni ne sanjajući kakva prirodna blaga se nalaze na samo par kilometara od glavnog puta.

Rezervat prirode Uvac i meandri Uvca su simbol ovog kraja ali ovde ima još toliko toga za doživeti. Na reci Uvac postoje tri veštačka jezera, Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Pored Nove Varoši koja je smeštena u podnožiju planine nalaze se simpatična planinska sela pored pomenutih jezera. Svako od njih ima nešto zanimljivo da ponudi.

Bilo da planirate da svrati na vikend ili duže izdvajamo zanimljiva mesta na Zlataru koja vredi videti.

Gde prenoćiti?

Ako ste samo u prolazu  i nemate vremena za duži boravak, smeštaj po povoljnim cenama u Novoj Varoši je idelan izbor. Preoručujemo vilu “Jelena” u centru grada ili neki od stanova na dan kojih od prošle godine ima više u ponudi. U vili “Jelena” će vam predočiti izlete  koje organizuju i preporučiti šta da obiđete.

Ako želite pravi doživljaj planine, na samom Zlataru postoji velki broj vikendica i apartmana. Takođe smeštaj možete potražiti i u par hotela na ovoj planini. Takođe, privatni smeštaj možete potražiti i u okolnim selima, Vilovi, Radoinjia Kokin brod…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌲Woody🌲 (@woody_uvacko_jezero)

Šta videti?

Zlatar je svakako najpoznatiji po meandrima Uvca. Ovo područije je u okviru Specijalnog rezervata prirode “Uvac” gde se nalazi i jedno od najvećih staništa Beloglavog supa u Evropi. Vreme provedno na Zlataru pamtićete po celodnevnim aktivnostima u prirodi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ▶️ Canoe Bar ◀️ (@canoe.bar)

Predlažemo obilazak Zlatarskog i Uvačkog jezera gumenim čamcem ili katamaranom. Na Radoinjskom jezeru su plovila zabranjena ali možete veslati na stand up dasci ili kanuu. Na Uvačkom jezeru na kojem se nalaze Meandri postoje organizovane vožnje jezerom uz obilazak Ušačke pečine vidikovaca. Ujedno možete bukirati vožnju sa ručkom na katamaranu što je osim što je hrana sjajna, ujedno i praktično jer obilazak traje par sati. Iskoristite prilku za obilazak i osmatranje hranilišta za beloglave supove.

Pored zabave na vodi za one koji vole adrenalin, u ponudi su vožnja mountain bicikla, slobodno penjanje i planinarenje, vožnja džipovima i kvadovima.

Šta jesti?

Na Zlataru mora da se proba sir, mada ćete sigurno poneti koje kilo sa sobom kući. Heljdopita je specijalitet ovog kraja a posebno je vredi probati jer se heljda gaji na Zlataru.

Posle veslanja, šetnji ili plivanja preporučujuemo da na ručak svratite u Etno selo Štitkovo, koje pored sjajne hrane ima zanimljivu istoriju i specifičnu arhitekturu koja oslikava duh prošlih vremena.

Takođe, park za odmor Vilovi se nalazi u istoimenom selu 5 km od Nove Varoši, na jugu Srbije nedaleko od Zlatarskog i Uvačkog jezera. U Vilovima ne samo da možete uživati u uksima Zlatara , pogled je fantastičan a kod njih možete i prenočiti. Udobne planinske kuće osvojiće vas šarmom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vilovi Botić (@vilovibotic)

Za vikend od 29. jula do 01. avgusta organizuje se i osma po redu manifestacija Zlatarfest koja ima za cilj predstavljanje lokalnih proizvoda i prirodnih lepota ovog dela Srbije za koji se nadamo da neće prerasti u gradilište poput naših ostalih planinskih turističkih centara.

Dragulj Srbije i Uvca, Radoinjsko jezero, postalo mokri čvor iz kojeg Priboj pije vodu

389 Shares
389 Shares
Share via
Copy link