Koronavirus Ljubimci Svet

Inficirane i ŽIVOTINJE- Tigrovi i lavovi u zoološkom vrtu pozitivni na Covid-19

Četvorogodišnja tigrica Naida je zvanično prva žiotinja kojoj je testiranjem ustanovljena zaraza koronavirusom.

Reč je o malajskom tigru u Zoološkom vrtu Bronks koji je pozitivan na testu za korona virus. Tigrica je testirana, nakon što je dobila suv kašalj, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu divljih životinja. Ovo je prva životinja kod koje je utvrđen virus Covid 19 u SAD. Veruje se da ju je inficirao radnik Zoološkog vrta.

Nažalost, pored Naide, karakterističan suv kašalj je dobila i njena sestra Azul, još dva amurska tigra i tri afrička lava.

Kako prenosi “Njujork post“, dijagnozu je potvrdila američka Nacionalna laboratorija za veterinu u Ajovi. U saopštenju se navodi da su mačke dobro, iako imaju smanjen apetit, i veruje se da će se oporaviti.

– Nije poznato kako će se razvijati ova bolest kod velikih mačaka, jer različite vrste mogu različito da reaguju na nove infekcije, ali nastavićemo pažljivo da ih pratiti i predviđamo njihov potpuni oporavak – navedeno je u saopštenju.

Nijedna druga mačka u Zoološkom vrtu, koja uključuje leoparde i geparde, nije pokazala simptome, saopštilo je društvo. Zoo vrt u Bronksu zatvoren je 16. marta u sklopu mera zbog pandemije korona virusa.

Prema saznanjima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), životinje mogu da se zaraze korona virusom, ali naučnici ne veruju da su u stanju da ih penose na ljude. U Sjedinjenim Državama nema dokaza koji bi sugerisali da bi bilo koje životinje, uključujući kućne ljubimce, domaće ili divlje životinje, u ovom trenutku mogle biti izvor zaraze COVID 19.

– Međutim, s obzirom da sve životinje mogu nositi klice zbog kojih ljudi oboljevaju, uvek je dobra ideja da se praktikuju zdrave navike kod kućnih ljubimaca i drugih životinja – napominje CDC.

Izvor: Blic

Kuja doji mače na pustim ulicama Tunisa

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link