Magazin Poznati

Životna priča Lepe Brene dostojna je filmskog scenarija

lepa-brena
Printscreen/YouTube/Lepa Brena

Lepa Brena dokaz je da se snovi ostvaruju. Rođena je u Tuzli, a odrasla u Brčkom. Otac Abid je bio medicinski tehničar, a majka Ifeta krojačica.

Rasla je uz stariju sestru Faketu i brata Faruka. Detinjstvo joj je bilo ispunjeno ljubavlju ali nije uvek bilo lako. Često se oskudevalo u svemu, a posebno kada se Brena zbog studija preselila u Beograd.

Ipak, bila je odlučna u nameri da uspe. Na tom putu pomogli su joj neosporan talenat i ogromna harizma, ali i volja da se bori i uvek ide napred. Otac i majka su joj bili bezrezervna podrška, a danas se priseća i kako je dobila nadimak:

– Mnogo sam volela košarku i trenirala sam je u lokalnom klubu Partizan. Sve devojke su imale kratka imena po kojima ih je trener Vlada dozivao. Jedino mu se nije dopadalo moje ime jer mu je bilo komplikovano da me zove Fahreta. Jednom mi je pred početak utakmice rekao: ‘Zvaću te Brena.’ Tog dana sam igrala najbolje i dala najviše koševa. Zahvaljujući treneru Vladi, ceo grad je počeo da me zove Brena – seća se pevačica i dodaje da joj je nepoznati muškarac u sedmom razredu osnovne škole prorekao da će postati zvezda:

– S majkom sam otišla kod komšinice Sene na kafu. Odjednom se na vratima pojavio stariji čovek i tražio čašu vode. Pogledao me je i pitao: ‘Čija si?’

Majka mu je odmah odgovorila: ‘Moja je, valjda se vidi da ličimo‘ Tada je rekao: ‘Kao što je poznat Tito, tako će biti poznata i ona.’ Svi smo ga pogledali zgranuto jer smo mislili da priča gluposti.

Ali onda je dodao: ‘Nisam lud, bićeš veoma uspešna žena. Putovaćeš dokle ti pogled dopire, imaćeš novca koliko rukama možeš da zgrneš u naručje.‘ Zamolio me je da svaki put kada ga se setim zapalim sveću za njega. To činim i danas – ispričala je Brena koje se i Beograd preselila 1979. godine.

– Zahvaljujući ocu, zavolela sam medicinu, ali je taj fakultet bio preskup za nas. Zato sam odlučila da upišem turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. U tom periodu sam teško izlazila na kraj sa troškovima jer je život u velikom gradu bio skup. Nisam mogla sebi da ispunim neke želje, klasične studentske, na primer da sa svojim kolegama otputujem na ekskurziju. Jela sam hleb i jogurt, a ako bih htela nešto slatko, onda bih to pošećerila – rekla je Brena koja je ipak rešila da se vrati kući.

– Stajala sam na autobuskoj stanici tužna i očajna. Nebo je bilo sivo sa tmurnim oblacima. Počela je da pada kiša, a autobusa nije bilo ni na vidiku. Prišao mi je jedan mali pas, tužno me pogledao i šćućurio se pored mojih nogu. Sevnula je munja i udario grom, a meni kao da se nešto prosvetlilo u glavi. Odlučila sam da uzmem sudbinu u svoje ruke. Sačekala sam autobus, otišla onako mokra u stan da se presvučem, uzela kofer i vratila se u Brčko – rekla je pevačica koja je od smrti roditelja retko odlazika u mesto u kom je odrasla jer nije mogla da se suoči s uspomenama.

Brena je često isticala da su joj roditelji bili velika životna podrška, kao i da su učili pravim vrednostima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

– Negovala se ta hijerarhija da se poštuje otac… Mama je uvek bila oštrija, često smo razgovarali, stalno mi je govorila da budem pametna i ne pravim gluposti. Učila me kako da kuvam, pravim zimnicu, pletem, šijem, čak sam znala da okrečim zidove i da vezem Vilerove goblene. Dan nam je počinjao mirisom kafe i doručka – ispričala je jednom prilikom Brena a prenosi Lepa i Srećna.

Proročanstva su obeležila Brenin život. Lepa Brena je pre više do 30 godina posetila čuvenu bugarsku proročicu Vangeliju Dimitrovu, poznatiju kao Baba Vanga, koja joj je takođe predvidela budućnost.

O tome je pevačica često govorila, ali je ipak izostavila jedan detalj, za nju izgleda vrlo bolan. Radi se o otmici njenog sina Stefana. Prema informacijama od Breninih bliskih prijatelja, Vanga je još tada predvidela da će pevačicin naslednik biti kidnapovan i savetovala joj šta treba da radi, ali…

Vangine reči Brena je shvatila tek kad se otmica već dogodila.

– Vanga je Breni rekla da će imati samo mušku decu, što ju je malo i razočaralo, ali i da će se dosta namučiti s jednim sinom. Naravno, ona je tada bila devojka i sve joj je to bilo čudno. Pred sam polazak, kada je već bila na vratima, Breni je Vanga rekla da obavezno mora da počne da pali sveće Svetom Stefanu! Ona se ukopala i pitala je proročicu zašto to treba da radi, ali joj je ona odgovorila: ‘Nema veze, vidim da nećeš to raditi. Ali kad se to bude desilo, onda ćeš se setiti mojih reči i počećeš da pališ sveće Svetom Stefanu.’ I tu se završila Brenina poseta Baba Vangi.

Od momenta kada je Stefan Živojinović spasen iz ruku otmičara Brena stalno odlazi u jedan manastir, gde radi upravo ono što joj je savetovala vidovnjakinja.

– Kad je Stefan otet, setila se Vanginih reči. Nakon što se sve srećno završilo, odmah je otišla i upalila sveću Svetom Stefanu, jer je bila uverena da je on spasao njenog sina. I sad vrlo često poseti taj manastir, upali sveće, da dobrovoljni prilog. Brena ne voli o tome javno da priča, boli je mnogo ta tema. Naravno da ona nije mogla ništa da promeni, da spreči otmicu deteta, čak joj je i Vanga rekla da će morati to da se desi. Meni je Brena ovaj detalj ispričala tek pre dve godine i bio sam zapanjen kada sam to čuo od nje lično – govorio je jedan od Breninih prijatelja.

Jednom prilikom Brena je rekla šta joj je još predvidela čuvena proročica: – Dva puta sam bila kod Baba Vange. Rekla je da ću se udati za čoveka koji nosi belu uniformu. Nije mi padao na pamet teniser, mislila sam da će to biti doktor ili pekar. Ma, sve mi je to delovalo neozbiljno jer u to vreme nisam razmišljala o udaji. Rekla mi je da ću posedovati veliku kuću u kojoj će biti mnogo muzičara i pevača i da ću s njima da radim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

Već sam provela dosta vremena sa Slatkim grehom, samo mi je još trebalo da do kraja života budem okružena muškarcima. A Baba Vanga je zapravo tada govorila o „Grandu“.

Miladin Šobić je bio najveća zagonetka jugoslovenske muzike, klanjali su mu se Balašević i Arsen

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

4 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap