Magazin

U ovoj zemlji minimalac je 2.500€, obrazovni sistem je sjajan i tu živi 100.000 Srba

australija-zivot-sidnej

Australija je jedna od retkih zemalja koju je zaobišla svetska kriza i u kojoj kvalitet života godinama ne pada. Reč je o zemlji u kojoj nedeljna plata iznosi hiljadu i po dolara, a mesečni minimalac je 2.500 evra.

To je zemlja u kojoj je javni dug na niskom, a nezaposlenost na istorijski niskom nivou. U njoj živi oko 100.000 Srba i ona je danas 12. najjača ekonomija na svetu, piše Jutarnji.hr.

Dvadeset i sedam godina nije imala recesiju – tri puta duže nego što je to, pošlo za rukom jednoj Nemačkoj. Australija i dalje po solidnim stopama – raste.

Nekoliko je razloga za ovako pozitivan rezultat. Pre svega Australija je bogata rudama, u prvom redu gvožđem i ugljem.

Moj život u Švedskoj: Odmor 5 nedelja, besplatna škola, početna plata 2000€

Ima i velike zalihe gasa, zlata, aluminijuma, nikla, dijamanata i opala. Koliko god joj evropsko i američko tržište bilo daleko, toliko joj je bilizu ono azijsko – najdinamičnije na svetu.

U Kini, Indiji, jugoistočnoj i Južnoj Aziji živi polovina svetskog stanovništva. I ono ima svoje potrebe. Uz to, Australiji je blizu Kina, sa svojom najbrže rastućom svetskom privredom. A kako ono rapidno raste, raste i tražnja za onim što Australija ima viška.

Australija je visoko razvijena demokratija u kojoj se poštuje privatno vlasništvo i u kojoj se neguje vladavina prava.

I ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu.

Naravno, život u Australiji ima i svoju drugu, manje bajkovitu stranu medalje. Ljudi koji su prešli šezdesetu i tamo teško dobijaju posao. Nezaposleni koji žive sa zaposlenim supružnikom, nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.

IT sektor, građevina, poljoprivreda, stočarstvo i prehrambena industrija i dalje beleže visoki rast, pa je i do poslova u tim sektorima lako doći.

Život preko bare: Kanada izvlači ono najbolje iz ljudi

Tamara Obradović

Tamara Obradović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Nije bas tako kao sto pisete. Sestra mi radi tamo vec 30 i jace godina i stalno kuka. Tesko za posao, tesko se zivi i stalno prica isto je kao u Srbiji ali ne u pozitivnom kontekstu vec u negativnom.

479 Shares
479 Shares
Share via
Copy link