Magazin

Sonja je kupila kuću od blata bez struje i vode i konačno živi u miru

Život je nekada bio mnogo jednostavniji, za sreću nije bilo potrebno toliko toga, pa čak ni voda i struja. Živelo se u skladu sa prirodom, uzimalo se od nje i vraćalo. Danas, čovek ekspolatiše i zagađuje preko granica koje planeta može da izdrži. Prenosimo iskustva žene koja je rešila da živi u miru i skladu u zemljanoj kući bez vode i struje.

„Hoću da kažem ljudima šta ih čeka kada iz grada, naviknuti na gradski život dođu u selo: prvo te gledaju kao idiota!“

„Onda su svi radoznali, babe, dede počnu da se otimaju za tebe.“

Sonja kaže da se iz Batajnice, mesta koje ima 75 hiljada stanovnika doselila u selo koje ima 75 meštana. Kupila je staru kuću od blata i uselila se za dva dana. Pre nje kući je živela baka Darinka koja je ovde provela ceo životni vek od 102 godine.

„Prvo mi je zapalo u oči, parodija na našu reciklažu, na naš ekološki život, na naše održive zajednice jer u ovoj kuci je sve ekološko: garnišle, to je obično parče drveta, sve se reciklira. Sve je iz prirode uzeto i sve se prirodi vraća.“

Život u ovoj zemljanoj kući na selu uporedila je sa životom u gradu gde svakodnevno koristimo i bacamo ogromne količine plastike. „Plastične čačkalice pa plastične kašičice za kafu i onda to odvajmo po nekim kontenerima i to truli milionima godina, a ovde sve što ti je dala priroda vraćaš prirodi. Tako sam ja rešila da živim kao ta baka.“

Ovo selo nema kontejnere ali se Sonja nada da i neće imati, jer nekadašnji način života je bio takav da i nisu ni bili potrebni. „Kada kupujem prvo gledam u kakvoj je ambalaži, neću brdo plastike“ kaže Sonja jer takve odluke dolaze same po sebi, kada počnete da razmišljate gde otpad odlazi.

Sonja iza sebe ima zanimljiv i avanturama ispunjen život, obišla je skoro sve eropske zemlje i gradove, 25 godina je putovala svetom i spavala najčešće u šatoru. Pešačila 1650km da pronađe duhovnost. Živi isključivo od prodaje svojih rukotvorina.

Ova pozitivna i mudra žena zaključuje da živimo u negativnoj civilizaciji gde jedni od drugih izvlačimo najružnije ali da ko želi da gleda crno uvek može da sve stavi u loš kontekst.

Pogledajte celu emisiju ukoliko vas zanima životna filozofija ove mudre i slobodne žene.

Najlepše etno-selo u Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

257 Shares
257 Shares
Share via
Copy link