Putovanja Srbija

Najlepše etno-selo u Srbiji

Velike gužve, svakodnevna jurnjava i stres postali su sastavni delovi dana za veliku većinu. Živimo u sve bržem i zahtevnijem vremenu. Zato je danas, možda i više nego pre, neophodno da zastanemo i obezbedimo sebi kratak predah. Etno-sela u Srbiji su tu da vam to i pruže. Smeštena u oazama prave prirode i mira, a opet dovoljno blizu gradova da možete do njih vrlo lako i brzo doći. U poslednjih nekoliko godina ovaj tip sela doživeo je veliku ekspanziju, tako da je veoma teško izbrati koje je najlepše i najbolje. Ipak, izabrali smo čuveni Mećavnik, drveni gradić smešten između dve prelepe planine Tare i Zlatibora.

Atrakcije Drvengrada

Drvengrad ili grad filma, kako ga mnogi još nazivaju, nalazi se, omeđen šumovitim brdima, na izdignutom planinskom delu Mokre Gore. Jedna od posebnih čarolija ovog mesta jeste osećaj da je reč o pravom gradu u kom se zaista živi. Tome u prilog govore nazivi ulica, trgova i restorana Mećavnika. Ovde možete pronaći bar koji nosi ime po velikom Momi Kaporu, poslastičarnicu nazvanu po Andrućevom Ćorkanu, kao i restoran koji se simbolično zove Lotika, po još jednoj značajnoj ličnosti iz Andrićevog bogatog opusa.
U Mećavniku je sve u znaku filma, knjževnosti i umetnosti. Drvengrad vam nudi razne mogućnosti i atrakcije, tako da možete uživati i u bogatom opusu muzičkog i filmskog festivala Kustendorf, koji se održava sredinom svakog januara i koji redovno okuplja najveća imena filmske industrije.

Drvengrad je sastavljen od niza autentičnih i drvenih brvnara tradicionalnog, zlatiborskog stila koje su načičkane po zelenim brdašcima i smeštene u najlepšu, netaknutu prirodu. U ovom selu postoji sve što vam treba da život, zabavu i rekreaciju. U odajama tih brvnara nalaze se mnogobrojne atrakcije Drvengrada, kao što su muzeji, galerije slika, biblioteke, ali i objekati poput frizerskog salona, vrtića i salona lepote. Sve to smešteno je u ovaj čarobni drveni gradić i deo je njegove jedinstvene ponude i priče.

Aktivan odmor na Mokroj Gori

Za ljubitelje sporta i aktivnog odmora kulturni sportski centar, koji se zove po jednoj od najpoznatijih Andrićevih knjiga Prokleta avlija, nudi svim svojim gostima odlične sportske terene i uslove za igranje malog fudbala, košarke, odobjke, stonog tenisa, čak i gimnastike. Drvengrad se ponosi i svojim prostranim teniskim terenima, kao i u potpunosti opremljenoj teretani sa svim neophodnim spravama. Nakon sporta i treninga, ovo etno- selo je itekako mislilo i na odmor i rekreaciju svojih posetilaca, tako da vas ovde čeka i veliki bazen sa terasom za sunčanje, luksuznom đakuzi kadom i slanim sobama za poptupni ugođaj svih čula.

Smeštaj u Drvengradu

Ukoliko se pitate gde odsesti, Drvengrad ima sjajnu ponudu kvalitenog i komfornog smeštaja. Možete birati između polupansiona ili noćenja bez hrane, a cene se, shodno tome, kreću od 16000 dinara u rezidenciji do 4460 dinara u dvokrevetnoj sobi. U Mećavniku možete sa lakoćom pronaći sve što vam je potrebno za idealan odmor čitave porodice. Ovo etno-selo je razvilo vrlo kvalitetne smeštajne jedinice različite strukture, tako da svako može da pronađe baš ono mu odgovara. Enterijer je upečatljiv gotovo podjednako koliko i okolina. Sobe su uređene sa posebnom pažnjom i čuvaju tradicionalni stil, tako da pretežno preovlađuju materijali poput drveta i kamena, dok se vodilo računa i o poštovanju srpskih autentičnih ćilima i tepiha raznih boja. Sve to samo doprinosi posebnoj atmosferi Mećavnika i pružiće vam utisak da se nalazite negde daleko, u bajkovitoj zemlji i drugačijem vremenu.

Priroda Drvengrada i Šarganska osmica

Zelenilo prirode, nesvakidašnji ambijent, gusti četinari i borovi i prijatna klima ono su što već godinama privlači niz stranih i domaćih turista. Sve što vam je potrebno za zabavan, edukativan i ispunjen odmor nalazi se upravo u ovom neobičnom, drvenom etno-selu, koje poseduje bogat i raznovrstan sadržaj za sve generacije. Najbolji način da zaista osetitie i doživite sve lepote ovog zlatiborskog kraja jeste da do Mećavnika dođete čuvenom Šarganskom osmicom. Pruga se proteže između stanice Šargan-Vitasi i Mokre Gore, ukupne dužine od 15.440 metara i nadaleko poznati vozić Ćira provešće vas kroz zelenilo bujne prirode. Jedna od odlika ove pruge je veliki broj tunela, kao i prelepa okolina i nestvaran pogled na najlepše dragulje prirode Tare i Zlatibora. Voz Ćira sačuvao je svoj nekadašnji izgled i deluje kao voz koji je uspeo da se sasvim otrgne od zaborava i modernizacije. Upravo u tome i leži njegova prava čar. Putovanje Šarganskom osmicom vratiće vas u neko drugo vreme, u prošlost i bolje dane.

Nadamo se da vam je ovaj kratak tekst pružio korisne informacije i pomogao da pronađete idealnu destinaciju za sledeće putovanje. Ukoliko želite da saznate još o svim čarima i drugih, srpskih etno- sela, naša preporuka je da pročitate naš blog etno-sela u Srbiji i uplovite u pravu tradicionalnu avanturu, okruženi svim blagodetima prelepe prirode naše zemlje.

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1 Share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap