Topli napici su idealni za ovo doba godine, a uz nekoliko trikova i sasvim običnom čaju dodaćete neverovatnu notu mirisa i ukusa. Evo pet zanimljivih napitaka koji će razbuditi sva vaša čula, a ako ih spremite za goste, svi će uživati.
Toplo mleko sa kurkumom i đumbirom
Sastojci: 1 cm sveže kurkume, 1 cm korena đumbira, 2 kašičice pročišćenog maslaca, šoljica kokosovog ili kravljeg mleka, šoljica kokosove vode (prema želji), kašika meda
Priprema: Ogulite i narendajte kurkumu i đumbir, dodajte maslac. Stavite u avan i dodajte maslac pa mešajte dok ne postane gusto. Mleko i kokosovu vodu zagrejte, dodajte pastu od kurkume i pustite da provri. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite nekoliko minuta. Procedite u šoljicu pa umešajte med.
Zeleni čaj sa koprivom i koricom narandže
Sastojci: 2 kašičice sušenih listova koprive, 1/2 kašičice sušenih listića ginka, 2g praha matcha zelenog čaja, sušena narandžina korica, 4 dl vode
Priprema: U vrijuću vodu ubacite listove koprive, ginka i narandžinu koricu. Poklopite i ostavite dok se ne ohladi na temperaturu od 60 stepeni. Ocedite i aromatizovanom vodom prelijte matcha prah u šoljicama. Mešajte drvenom kašikom dok se ne napravi čvršća pena. Poslužite ovu mešavinu svežu, bez podgrevanja.
Kuvano vino s đumbirom i rumom
Sastojci: 7 dl suvog crnog vina, 3 dl vode, 50 g smeđeg šećera, 2 klinčića, zvezdasti anis, štapić cimeta, prstohvat oraščića, prstohvat mlevenog đumbira, 1/2 kesice burbon vanile, 2 kašike ruma
Priprema: Šećer i malo vina skuvajte dok se šećer ne otopi u gusti sirup. Dodajte ostatak vina i vode, rum i začine. Kad provri, sklonite s vatre i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Sipajte u čaše za kuvano vino i poslužite toplo.
Bela čokolada s likerom od kafe i cimetom
Sastojci: 7,5 dl mleka, 2 kašike likera od kafe, 250 g bele čokolade, 1,25 dl slatke pavlake, cimet
Priprema: Vrijuće mleko sklonite sa ringle pa dodajte liker od kafe i narendanu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Čokoladu sipajte u ugrejane čaše ili šoljice, ukrasite umućenom slatkom pavlakom i pospite cimetom u prahu.
Vruća čili čokolada
Sastojci: 50 g čokolade za kuvanje, 50 g čokolade s čilijem, 200 g slatke pavlake, komadić korena đumbira, 2 dl vode, med, šlag
Priprema: Očistite koren đumbira i isecite ga na kriške. Kuvajte poklopljeno u vodi na slaboj vatri desetak minuta. Procedite i dodajte izlomljenu čokoladu. Dodajte slatku pavlaku. Zagrevajte uz stalno mešanje dok ne provri. Poslužite sa šlagom. Prema potrebi zasladite medom i dodajte čilija.
Dodaj komentar