Lifestyle

Čudotvorno dejstvo zelenog čaja na masnu problematičnu kožu i crvenilo

Zeleni čaj ne samo da je predivnog ukusa i da pruža pun užitak za čula, već je zahvaljujući polifenolu i efikasno sredstvo protiv starenja kože. Ova biljka poznata je na Bliskom istoku preko 1000 godina, a u evropske čajnike došla je tek sredinom 16.veka. 

Danas se u Koreji zeleni čaj ne koristi samo kao napitak već je i sastavni deo kozmetike za negu kože, i kao što smo vrlo rado počeli da konzumiramo zeleni čaj tako se se u poslednje vreme i kod nas sve više priča o lepoj i negovanoj koži žena sa bliskog istoka, a korejska kozmetika postala je veoma popularna i tražena.

Tajna mladolikog izgleda žena sa Bliskog istoka ogleda se pre svega u ishrani, ali i u kozmetici koja obiluje ekstraktima biljaka, kojih nema na ovim prostorima, kao što je to zeleni čaj. 

Tako su razna istraživanja dokazala da sastojci zelenog čaja imaju izuzetne efekte na kožu, pomažu u borbi protiv starenja, štite osetljivu kožu, blagotvorni su za problematičnu kožu lica, a uz sve to odlično neguju i hidriraju. 

Šta je to tako posebno kod zelenog čaja i njegovog uticaja na kožu lica?

Zeleni čaj štite ćelije od raka kože

Jedan od najpoznatijih sastojaka zelenog čaja su katehini, kojih ima čak 6 vrsta i upravo su oni zaslužni za gorak ukus čaja. Zato što spadaju u podgrupu polifenola snažan su antioksidans i štite ćelije kože od slobodnih radikala i negativnog uticaja UV zračenja. Efikasni su u borbi protiv i deluju kao prevencija raka kože. 

Sastojci zelenog čaja pomažu u borbi protiv prevremenog starenja

Antioksidansi kojih ima u zelenom čaju imaju blagotvoran uticaj protiv starenja kože, jer se bore sa slobodnim radikalima. Oni podstiču obnavljanje i regeneraciju ćelija, tako da umorna koža vremenom dobija svežiji izgled. Pored toga vitamini iz zelenog čaja jačaju strukturu i zatežu kožu, tako da ona izgleda mlađe. 

Može da ublaži crvenilo i iritaciju kože 

Svima je poznato da se zeleni čaj koristi za umirenje, a za takvo njegovo dejstvo odgovoran je visok sadržaj polifenola, koji mu daje antiinflamotorna svojstvo. Kao što umiruje prilikom konzumacije, isto tako umiruje i otoke i crvenilo na koži, koji su nastale usled povreda ili opekotina. 

Zeleni čaj u kozmetici dokazano može da umiri iritacije i crvenila koje su nastale usled nekih kožnih oboljenja kao što su dermatitis, psorijaza ili rozacea. 

Tretman za problematičnu kožu lica 

Prirodni sastojci zelenog čaja koji su deo koreanske kozmetike (antioksidansi, protivupalni i antimikrobni) ublažavaju brojne probleme sa kožom, a imaju posebno blagotvoran uticaj na problematičnu i masnu kožu. 

Pored toga, protiv velikih pora, oteklih očiju ili problema sa aknama preporučujemo osvežavajuću masku, koja je ujedno i sastavni deo koreanske nege kože.

Hidriranje i nega kože 

Hidratacija kože obavezan je korak u svakodnevnoj nezi kože. A baš zato što sadrži puno vitamina, najviše vitamin E, zeleni čaj neguje i hrani kožu. Da bi to dokazali proizvođači su sproveli jednu studiju u okviru koje su učesnici nanosili kontinuirano preparat sa zelenim čajem (između 15 i 30 dana). Nakon tog perioda njihova koža postala je manje gruba i više hidrirana.

Negovana žena i korejska kozmetika

Korejci imaju i dnevnu rutinu čišćenja lica koja se sastoji od ukupno 10 koraka – 10 proizvoda za negu kože. Izuzev ishrane, ova rutina jedan je od glavnih razloga za njihovu besprekornu kožu. 

  • Ritual uvek započinje blagim i temeljnim čišćenjem. Odličan izbor može biti Benton pena, koja sa svojim biljnim materijama, nežno i temeljno uklanja nečistoće sa lica, bez hidratacije. 
  • Nakon čišćenja koža se dalje hrani i neguje aktivnim sastojcima. Kako bi se koža dobro hidrirala i održala pH balans potrebno je toniranje. Fenomenalan toner sa zelenim čajem Benton ne sadrži boje, mirise, ni alkohol i ima čak 50% ekstrakta lista zelenog čaja, 3% kompleksa ekstrakata lista, semena i korena, ekstrakt centele i hijaluronsku kiselinu. Upravo zato revitalizuje kožu i vraća je u ravnotežu. Zbog već pomenutih aktivnih sastojaka balansira i lučenje sebuma i čini kožu izrazito glatkom. 
  • Sastavni deo nege su i serumi, koji sadrže visoku koncentraciju određenog sastojka. Hidrantni Benton serum sadrži čak 53% ekstrakta zelenog čaja i može biti idealan izbor ukoliko želite da kožu učinite hidriranom i elastičnom.
  • Za hidriranje koje dolazi nakon seruma najbolje je koristiti losion, gel ili kremu. Losion Benton Essence In je lagane strukture na bazi zelenog čaja, i vaša koža će ga veoma brzo upiti, naročito ukoliko je masna ili mešovita. Zato što sadrži dva aktivna sastojka: organski ekstrakt zelenog čaja i ulje iz semena zelenog čaja koje pruža dugotrajnu vlagu koži, što joj daje zdrav izgled. Takođe je idealan kao osnova za šminkanje

Kozmetika Benton na bazi zelenog čaja sadrži ekstrakt lista zelenog čaja i EGG-GREEN TEA patentiranu mešavinu sastojaka lista, semena i korena zelenog čaja iz regiona Boseong, najpoznatijeg po proizvodnji čaja u Koreji. Ukoliko se odlučite da se upustite u novu rutinu negovanja kože preporučujemo da svakako probate neki od široke palete njihovih proizvoda. 

Vrtoglavi uspeh korejske kozmetike na našem tržištu nije slučajnost, već je kombinacija mnogih faktora. Najvažniji su svakako inovativnost, raznolikost, prilagođenost specifičnim potrebama kože kao i kvalitetni prirodni sastojci. Dodatne informacije o nezi kože, kao i o pojedinačnu proizvodima možete naći na sajtu. Posetite sajt i pronađite odgovarajući proizvod za sebe.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link