Magazin Putovanja

Posle decenija čekanja počela sa radom žičara od Kotora do Lovćena (VIDEO)

zicara

Jedan od najznačajnijih turističkih infrastrukturnih projekata, žičara Kotor – Lovćen otvorena je danas u 10 sati za komercijalnu vožnju i biće operativna svakog dana u terminu od devet do 21 čas.

Žičara, koja je danas otvorena za komercijalnu vožnju, izgrađena je za nešto više od godinu dana otkako je postavljen kamen temeljac u julu 2022.

Projekat je realizovao konzorcijum Novi Volvoks – Lajtner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine, piše RTS.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine.

Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Za vožnju žičarom u jednom smeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 evra, dok je cena povratne ulaznice 23 evra. Karte za decu su sedam, odnosno 12 evra za oba smera, dok je za decu mlađu od dve godine predviđena gratis vožnja.

Novak Đoković koji se žičarom provozao pre puštanja u komercijalnu upotrebu, danas je na svom nalogu na Instagramu napisao „Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“.

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je za žičara najvažniji projekat u istoriji naše države kada je reč o promociji.

On je na Fejsbuku poručio da je za godinu dana izgrađen objekat koji je najavljivan decenijama.

– Ko god samo jednom ode žičarom na Lovćen i ugleda magičnu Boku Kotorsku, nikada za života neće zaboraviti Crnu Goru! Uživajte – poručio je Abazović.

Crna Gora traži kaznu od 20.000 € za Danicu Crnogorčević, smeta im „srpski rod“ u pesmi

170 Shares
170 Shares
Share via
Copy link