Magazin Svet

„Ženski“ muzej u Australiji postaje toalet, kako bi muškarcima bio zabranjen ulaz (VIDEO)

Ženski muzej toalet australija
Foto: bbc.com/JESSE HUNNIFORD

Neobičan slučaj potresa australijsku javnost, a u pitanju je borba za rodnu ravnopravnost, koja je usledila nakon odluluke suda u ovoj zemlji.

Naime, australijski muzej se trudi da njegova izložba ostane dostupna samo ženama, iako je sud odlučio da prema zakonima o sprečavanju diskriminacije to treba da se omogući i muškarcima.

Iz Muzeja stare i nove umetnosti iz Tasmanije u utorak su podneli žalbu na presudu, jer smatraju da je sudija primenio „previše usko gledište prema društvenoj nejednakosti sa kojom su se žene suočavale kroz istoriju, kao i danas“.

Dodaju i da Ženski salon može da „promoviše jednake mogućnosti“, piše BBC News na srpskom.

„Toalet koji će slaviti svet“

Odluka suda izrečena je u aprilu, posle tužbe za diskriminaciju koju je podneo Džejson Lau, stanovnik Novog Južnog Velsa, pošto su mu zabranili ulaz u salon.

Kirša Kečele, umetnica koja je dizajnirala salon, kaže da će pokazati da presuda nije ispravna, tako što će ovaj prostor „uskladiti“ sa zakonom.

U tom salonu se čuvaju neka od najpoznatijih dela ovog muzeja, poput Pikasa ili Sidni Nolan, a od objavljivanja presude on je zatvoren.

Kečele planira da pretvori salon u ženski toalet i crkvu, a tvrdi da će tako učiniti dovoljno da ovaj objekat nastavi da legalno bude prostor namenjen samo ženama.

– Stiže čuveni toalet u Ženski salon, pa će on u tom smislu i dalje biti prostor za žene.

Taj toalet će slaviti svet. To je najbolji toalet i muškarci neće smeti da ga vide – kazala je Kečele za australijske medije.

Poznata umetnička dela biće preseljena u toalet

Neka od najvažnijih umetničkih dela, poput onih Pikasovih, biće premeštena u toalet, kako bi se „posmatrala bez ometanja“, dodaje i najavljuje još novina.

Muškarci će moći da uđu samo nedeljom i to kako bi učili da peglaju i slažu odeću.

– Žene mogu da donesu sav čist veš koji imaju i muškarci će proći kroz niz gracioznih koraka (koje je osmislio Rinpoš i usavršili su majstori taj čija) kako bi ga složili – rekla je ona u intervjuu koji je muzej objavio u utorak.

Kečele smatra i da je Lauova tužba bila „prikriveni blagoslov“.

– Zahvaljujući presudi, nemamo izbora osim da otvorimo čitav spektar novih, obogaćujućih iskustava: duhovnih, obrazovnih, i da otkrijemo fascinantne nove mogućnosti i postanemo bolji – tvrdi.

Ona je prethodno u izjavi za BBC rekla da ovaj slučaj pred sudom oživljava njenu umetnost i kazala je da će se boriti do Vrhovnog suda, ukoliko bude bilo potrebno.

Izvor: BBC News na srpskom

Australija će koristiti MDMA i psihodelične gljive za lečenje depresije i post-traumatskih poremećaja

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link