Magazin

Od posledica trovanja uginula ženka orla belorepana (FOTO)

orao-belorepan-norveska
Foto: Wikimedia Commons/Yathin S Krishnappa

Lovci iz Novog Kneževca, na severu Banata, prošle nedelje su na terenu zatekli leš šakala, a nedaleko od njega i uginulu ženku odraslog orla belorepana.

Toksikološka analiza u Institutu za veterinarstvo Novi Sad pokazala je da je šakal otrovan karbofuranom, zabranjenom materijom koja može da se nabavi samo na crnom tržištu, pišu Novosti.

Detaljnija pretraga terena pokazala je šire razmere trovanja.

– Pošto je telo prvog šakala kojeg smo pronašli bilo otvoreno, pretpostavljamo da se orao, koji se nalazio nekoliko metara dalje, otrovao jedući uginulog šakala. Sumnjamo da je trovanje namerno urađeno i da su meta bile divlje svinje. Međutim, one nisu otrovane već je, nažalost, stradala jedina odrasla, stara ženka orla belorepana, koja je, verovatno, položila jaja. Ostao je samo mužjak i to je velika šteta, jer je to retka i strogo zaštićena ptica – objašnjava Atila Agošton, predsednik LU „Emil Talijan“ iz Novog Kneževca.

Zbog sumnje da su namerno otrovani, uz pomoć Društva za zaštitu ptica iz Mađarske obavljena je šira pretraga terana.

Систематско тровање шакала код Новог Кнежевца покосило строго заштићене врстеНови Сад, 2.3.2020. – Покрајински завод…

Gepostet von Pokrajinski zavod za zaštitu prirode am Dienstag, 3. März 2020

Njihov pas, posebno obučen za otkrivanje leševa, u lokalnim kanalima i jarugama pronašao je još šest šakala, lisice, mišara i svraku.

Rezultati toksikološke analize ovih leševa tek se očekuju.

O incidentu je obavešteno Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a na terenu su bili i inspektori Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i policija. Reagovao je i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

– Ovo je veoma opasna situacija, jer je zabranjenom materijom otrovan veoma veliki broj divljih životinja. Koja je god bila namera trovača, ovakve ilegalne aktivnosti imaju svoje strašne i pogubne posledice na životnu sredinu, naročito kada su u pitanju strogo zaštićene životinje. Očekujemo da će biti pokrenuta sveobuhvatna istraga i da će biti otkriveni počinioci koji su svojim aktivnostima doveli do ovakvih posledica po prirodu – saopštio je Zavod za zaštitu prirode.

Šta raditi ukoliko uočite otrov ili ste zatekli otrovanu životinju, bila ona vlasnička ili napuštena

88 Shares
Share via
Copy link