Magazin

Žene u Berlinu izborile veliku pobedu, mogu na bazen u toplesu

toples

Zvaničnici u glavnom gradu Nemačke Berlinu uveli su nova pravila za javne bazene i kupališta, dozvoljavajući ženama da ih koriste u toplesu.

Mera je uvedena nakon što je uspešna pritužba protiv diskriminacije pozdravljena kao korak ka stvaranju „jednakih prava“ za sve stanovnike grada od strane lokalnog ombudsmana za borbu protiv diskriminacije.

“Kupališta u Berlinu će primenjivati svoje propise o kupanju na rodno neutralan način”, navodi se u saopštenju gradske vlade u četvrtak, dodajući da bi „plivanje u toplesu“ sada trebalo da bude moguće u gradskim javnim zatvorenim i otvorenim bazenima za „sve žene ili ljude sa grudima koje se doživljavaju kao ženstvene”.

Portparolka gradskog udruženja kupača potvrdila je da je politika ažurirana rekavši radio-emiteru RBB da je „plivanje u toplesu jednako dozvoljeno svima“.

Nova pravila, međutim, ne znače da su žene u Berlinu obavezne da plivaju u toplesu, jer i dalje mogu da pokriju grudi ako to žele.

Promenu politike pokrenula je uspešna tužba protiv diskriminacije koju je podnela 33-godišnja žena koja je bila u bazenu.

Ženu je nadzorno osoblje jednog od berlinskih bazena zamolilo da pokrije grudi tokom posete ustanovi u decembru 2022. Nakon što je odbila, osoblje ju je nateralo da izađe iz bazena.

Žena je tada tvrdila da pravila ustanove ne sadrže nikakve rodno specifične propise i samo zahtevaju da klijenti nose „obične kupaće kostime“.

Pravila su potom promenjena nakon intervencije gradske ombudsmanke za borbu protiv diskriminacije Doris Libšer.

Libšer je i sama pozdravila promene u četvrtak rekavši da novi propisi obezbeđuju jednaka prava za „muške, ženske ili nebinarne“ stanovnike Berlina i „stvaraju pravnu sigurnost“ za članove osoblja bazena. „

Sada se radi o tome da se obezbedi da se uredba dosledno primenjuje i da više nema deložacija ili zabrana [bazena]“, dodala je ona.

Berlin nije prvi nemački grad koji je uveo takva pravila. Grad Zigen u severozapadnoj državi Severna Rajna Vestfalija i Getingen u susednoj regiji Donja Saksonija takođe su to učinili 2022. Glavni grad Donje Saksonije, Hanover, sledio je to do kraja prošle godine, preneo je RT.

“Čistim stanove i kuće u toplesu za 300 evra po satu, a dobijem i veliki bakšiš” (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
644 Shares
644 Shares
Share via
Copy link