Lifestyle

Nekada su se žene porađale na njivi, a danas 10 doktora, 5 babica i rode jedno dete

Jedan od korisnika drušvene mreže Tviter, verovatno nije ni slutio da će izazvati pravu „lavinu“ komentara nakon jedne objave. Naime, momak čiji nalog nosi ime Aleksandar uporedio je današnje porodilje i mlade majke sa njihovim precima koji su kroz čitav proces porođaja i trudnoće prolazile na nešto drugačiji način.

– Porađale se u njivi, rađale zdravu decu, rađale po desetoro dece, bile heroji, majke, žene, domaćice, carice.. Sada 10 doktora,5 babica, epidurali i rode po jedno dete i dosta, a muževi kao pi*ke ćute i podržavaju, mukice naše emancipovane – glasila je originalna objava na Tviteru.

Među komentarima retko se mogao naći neko ko podržava ovakav stav, pa se Aleksandar našao na udaru kako muškog tako i ženskog dela populacije koji su „osuli paljbu“ na ovakvu poruku.

Jedan koji je podržao, glasio je:

– Moja baba.. rodila u odori u njivi…mogla je još do broja 20 roditi. Sama radila si abortuse, sve prošla ..i sve ok.. svaka zna za sebe, ali meni jedno ko nijedno dete, imam 3 … ja za sam za to, što više to bolje. Istina teško je.

Usledio je odgovor.

– Moja prababa bila ginekolog koja je zbrinjavala te žene porođene u njivi: dobiju sepsu, umru (u mukama), muž udovac oženi sledeće nedelje drugu i sve se zaboravi, žene su se menjale kao na lageru i njihove lične priče nikad nisu bile važne.

Opšte mišljenje ljudi koji su komentarisali ovu objavu je da se napretkom tehnologije promenila uloga u muškaraca u društvu, podjednako kao i žena.

– Ajde onda ti, buraz, porodi koje.

Našle su se i poruke sa konstruktivnim kritikama.

– Mislim da nisi u pravu. Mnogo parova pokušava godinama da dobije bebu i nemaju sreće. Od tih porođaja na livadama je medicina napredovala. Što da ne koriste epidural ili bilo koju metodu koja će da olakša porođaj? To što rode po jedno dete, nije uvek hir.

Aleksandar je pokušao da se opravda time da je poruka bila upućena muževima koji se pomire sa odlukom da je dovoljno imati jedno dete, a da žene i pored ovakvih uslova odustaju od daljeg rađanja.

– Ne pišem o njima..pišem o dobro situiranim damama koje su se dobro udale a pri tome jedno dete i kraj! Upoređujem dva vremena gde su one bile kako si ih opisala a sada kada imaju sve uslove jedva rode jedno.. Ljudi, naučite da shvatite napisano – objasnio je autor čitave polemike.

Svakako, ubrzo je usledio sijaset tvitova gde su mnogi na sarkastičan način pisali o nekadašnjem porođaju, pa tako je jedan glasio: „Prava žena pojede svoju posteljicu posle porođaja“.

Koliko smo se kao društvo promenili, zašto se delimo na one koji osuđuju vezbolni porođaj, zašto nam smeta što neko želi jedno dete ili ne želi decu? Zašto imamo belu kugu, je li tu veći teret na ženi ili na muškarcu?

Kakvo je vaše mišljenje?

Drage moje muškarčine, evo zašto treba da podignete spomenik ženi koja vam je rodila dete

Izvor: Telegraf

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

677 Shares
677 Shares
Share via
Copy link