Magazin

Poznati svetski ginekolog tvrdi da muškarcu nije mesto pored žene dok rađa

porođaj
Foto: Porođaj/ Ilustracija

Za mnoge muškarce prisustvovanje porođaju deteta važan je i emotivan događaj.

Međutim, jedan od vodećih svetskih opstetričara i ginekologa Majkl Odent smatra da prisutnost oca može dovesti do toga da porođaj bude duži, bolniji i komplikovaniji.

– Dolazak beba na svet bio bi jednostavniji kad bi žene ostale same s babicom koja bi im pomagala, kao nekada – izjavio je Odent i pojasnio zašto idealno okruženje za porođaj ne uključuje muškarce.

– Budući da sam više od 50 godina učestvovao u porođajima u bolnicama u Francuskoj, Engleskoj i Africi. Najbolje okruženje koje poznajem za lak porođaj je kada nema nikoga oko porodilje osim tihe i iskusne babice. Dakle, bez doktora i bez muža – rekao je on za Observer, prenosi Klix.ba.

– Porođaj je lakši i brži u takvim situacijama nego kada su u blizini drugi ljudi, posebno muške figure – muževi i doktori – istakao je ovaj doktor.

Odent tvrdi da prisutnost muškarca kod žena podstiče proizvodnju adrenalina, koji nas čini napetim, i usporava prirodnu proizvodnju oksitocina, koji je vitalan za porođaj.

– Ako nedostaje oksitocina, trudovi nisu toliko delotvorni i sve postaje teže. Porođaj postaje duži, bolniji i teži jer je hormonska ravnoteža u ženi poremećena neprimerenom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više žena danas rađa carskim rezom – tvrdi ovaj ginekolog.

Muškarci su počeli da prisustvuju porođajima 1950-ih. Odent to povezuje s “industrijalizacijom rađanja”, kada su žene počele da rađaju u bolnici, a ne kod kuće, pa su želele da ih neko podrži tokom procesa.

Inače, Odent se zalaže za porođaj u vodi, ističe važnost kontakta kože na kožu nakon porođaja i podstiče dojenje unutar prvog sata od rođenja deteta.

Apartman za porođaj u danskoj državnoj bolnici izgleda bolje od fensi hotelskih soba FOTO

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link