Koronavirus

Naučnici iz Britanije otkrili koje žene su u većem riziku da obole od virusa korona

zena-koronavirus

Najnovije istraživanje je pokazalo da žene u post-menopauzi imaju veću verovatnoću da razviju teže simtpome korona virusa.

Istraživači sa Kings koledža u Londonu kažu da njihovi nalazi sugerišu da lučenje estrogena ipak pruža visok nivo zaštite od kovida, piše Telegraf.

Naime, oni su analizirali podatke skoro 600.000 žena u Velikoj Britaniji koje koriste aplikaciju Covid Symptom Study.

Ljudi koji imaju aplikaciju izveštavali su naučnike o tome kako se osećaju svaki dan, a rezultati su pokazali da su žene u post-menopauzi imale za 22 odsto veće šanse da će imati teže simptome od žena koje su i dalje imale menstruaciju.

Takođe je veća verovatnoća da će ove žene biti hospitalizovane i da će im biti potrebna respiratorna podrška.

Žene u ranoj menopauzi pak, imaju manje verovatnoće da će se ozbiljnije razboleti, kao i one na kombinovanoj kontracepcijskoj tableti budući da ona sadrži estrogen.

Prosečna starost za dostizanje menopauze je 51 godina. Postmenopauza je period koji nastupa posle menopauze i deli se na ranu (do 70. godine ) i kasnu (posle 70.godine) postmenopauzu ili seijum.

Estrogen je polni hormon koji je odgovoran za razvoj i regulaciju ženskog reproduktivnog sistema. Nivo estrogena opada kod žena u menopauzi i može uticati na funkcionisanje tela – uključujući i imuni sistem.

Ovo bi moglo objasniti zašto je i MERS, još jedna srodna vrsta korona virusa predstavljao veću pretnju muškarcima nego ženama.

Misteriozni simptom COVIDA-19 koji se javlja nakon infekcije: Mislila sam da imam srčani udar!

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


12 Shares
Share via
Copy link