zena-vodolija-horoskop
Picjumbo.com
Lifestyle

ŽENE: Konačno se zna zašto vas menstruacija TOLIKO boli

Ako i vi patite od burnog PMS-a i jezivih grčeva u stomaku pred i tokom ciklusa, ove vesti će vam mnogo značiti.

Kad stignu „oni dani“, vreme neposredno pre i tokom same menstruacije, mnogim ženama nije do života. Neke pate češće, dok se neke kroz veći broj ciklusa provuku bez ikakvih tegoba, ali nema dame koja barem jednom nije iskusila paklene bolove tokom ovog perioda, stanja koje bukvalno može da se uporedi sa srčanim udarom.

Zato nije ni čudo što na Zapadu, a sve češće i kod nas, sve veći broj žena bira hormonsku terapiju kojom u potpunosti ukidaju ciklus na neko vreme. Međutim, zahvaljujući najnovijim otkrićima, u budućnosti će stvari biti drugačije.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji pronašli su da postoji direktna veza između biomarkera po imenu C-reaktivni protein (hs-CRP), zaslužnog za javljanje upalnih procesa u telu, i simptoma PMS-a. Oni smatraju da su bolovi, grčevi i nadutost direktna posledica inflamacije reproduktivnih organa.

– Došli smo do zaključka da su simptomi predmenstrualnog sindroma, kao što su stomačni grčevi i bolovi, pojačani apetit, veća kilaža, nadutost, mučnina, depresija i bol u grudima u značajnoj meri povezani s povećanim nivoom hs-CRP-a. Jedini simptom koji se ne može dovesti u korelaciju sa ovim biomarkerom jeste glavobolja koju pojedine žene osećaju pre nego što dobiju menstruaciju – napisali su istraživači u studiji, sprovedenoj na 2939 žena u reproduktivnom dobu, objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Women’s Health, prenosi Science Alert.

horoskop-nedeljno-kraj-janu
Izvor: Pixabay ©

Pripadnice nežnijeg pola svesne su toga da im lekovi za snižavanje telesne temperature i ublažavanje upalnih procesa, koje mogu da dobiju i bez recepta – poput ibuprofena, aspirina, naproksena ili paracetamola – umnogome olakšavaju tegobe, ali ponekad čak ni jače tablete ne pomažu.

Srećom, na osnovu ovog otkrića, stvari bi mogle da se promene. Daljim istraživanjima, naučni timovi bi mogli da pronađu lek koji će targetirati upravo biomarker hs-CRP i tako jednom za svagda rešiti problem od kog pati polovina stanovništva na planeti.

Nama ostaje da se nadamo da će oni lek otkriti što pre, tako da ni savremene žene, a ni njihove ćerke i unuke, više nikad neće morati da prolaze kroz pakao zvani PMS.

6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća

Luftika
Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow