Magazin Novi Sad

Zelenilo prestalo sa orezivanjem drveća na kojim su gnezda, ali nastavlja sa sakaćenjem platana

platani-novi-sad
Foto: Ekološki front Novi Sad

Nakon upozorenja Ekološkog fronta Novi Sad i ekoloških aktivista da je deo gnezda gačaca na uglu Futoške ulice i Bulevara Evrope već uništen, kao i apela da se bespotrebno orezivanje mladih platana zaustavi oglasilo se i Gradsko Zelenilo.

– Radnici su tokom rada, na pojedinim stablima uočili gnezda ptica. Stabla na kojima su uočena gnezda se nisu orezivala, kako bi se izbeglo da dođe do njihovog oštećenja. Kako je oblikovanje krošnji u zimskom periodu važna aktivnost koja obezbeđuje podmlađivanje i produžavanje veka drveća, Zelenilo se obratilo Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode radi smernica u vezi sa uočenim gnezdima ptica.

Nakon što smo od stučnjaka Zavoda dobili mišljenje da je reč o zaštićenoj vrsti gačac (Corvus frugilegus), obratili smo se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, kako bismo dobili smernice na koji način da završimo započete radove na održavanju drvoreda na Futoškom putu.

Do dobijanja odgovora od nadležnih stručnih službi radovi na oblikovanju krošnji, na kojima su uočena gnezda, neće biti nastavljeni – naveli su iz ovog preduzeća.

Iz Ekološkog fronta Novi Sad danas su se ponovo oglasili na svojoj Fejsbuk stranici:

– Uprkos apelima i danas se nastavlja kasapljenje zdravih i već formiranih platana u Futoškoj. Ovako možemo očekivati da će za par godina morati da se seku jer su bolesni – naglasili su iz EFNS.

Ekološki aktivisti su nezadovoljni, besni i sumnjaju u istinitost saopštenja “Zelenila” – jer su ukazali da je desetak gnezda gačaca već uništeno i da je ovakvo orezivanje bespotrebno i loše po drveće.

– Isto tako su rekli i u utorak da neće dirati gnezda gačaca pa jesu, videćemo do kraja dana, pratićemo situaciju. Za sada ne diraju drveće sa gnezdima ali seku grane na ostalim platanima.

Platani su oskrnavljeni a struka se ne oglašava. Zdravo drveće se sakati i kroz koju godinu će ga seći jer će biti bolesno – kaže za Luftiku aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban.

Marko je za naš portal rekao da svako ko priđe ovim platanima i pogleda ih može videti da oni trenutno nisu značajno oboleli i opasni.

– Drveću se nepotrebno otvaraju „rane“ preko kojih se mogu zaraziti gljivicama poput Schizophyllum commune.

Ovakvo orezivanje i potonja zaraza gljivicama su glavni razlog ubrzanog umiranja drveća, a u Novom Sadu je za to najodgovornija upravo Schizophyllum commune – objasnio je Šćiban i zaključio da je ova gljivica već prepoznata kao ozbiljan problem za drveće u Novom Sadu.

Podsetimo, predstavnici gradskih vlasti su u ponedeljak najavili da će grane platana biti potkresane. Oni su naveli i da će ukoliko bude potrebe pojedina stabla iz Futoške ulice za koja se utvrdi da su nebezbedna – ukloniti.

Kako su istakli, razlozi ovih radova su; bezbednost svih učesnika u saobraćaju, stabilnost stabala i produžavanje životnog veka platana.

Pre početka radova na rekonstrukciji biciklističkih, pešačkih staza i parking mesta, koji traju već mesecima – nadležni su naveli i da nijedno stablo platana na Futoškom putu i u Futoškoj ulici neće biti posečeno.

Uništena ptičija gnezda u Novom Sadu, Zelenilo nastavlja masakr platana

Čitajte Luftiku na Google vestima

92 Shares
Share via
Copy link