Magazin Novi Sad

Uništena ptičija gnezda u Novom Sadu, Zelenilo nastavlja masakr platana

platani-gradsko-zelenilo-or
Foto: Ekološki front Novi Sad

Ekološki Front Novi Sad upozorio je da je i pored apela da se zaustavi orezivanje mladih platana na kojima se nalazi kolonija gačaca na uglu Futoške ulice i Bulevara Evrope – deo gnezda već uništen.

Radnici Gradskog zelenila obavljaju seču. Aktivisti su fotografije podelili u objavi na Fejsbuku, apelujući i dalje da se sa orezivanjem prestane.

– Uprkos apelu da se zaustavi bespotrebno orezivanje mladih platana na kojima se nalazi kolonija gačaca (Corvus frugilegus) na uglu Futoške ulice i Bulevara Evrope, radovi su nastavljeni, a deo gnezda već uništen.

Na ovaj način ptice će morati da se presele negde drugde nakon tri godine gnežđenja i moguće preseliti na neki parking ili pored stambenih objekata gde će smetati stanovnicima. Bespotrebno, štetno i nezakonito, a o našem trošku – naglasio je Ekološki Front Novi Sad.

Aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban za Luftiku kaže da se na ovaj način svesno krši Zakon o lovstvu i čini šteta drvoredu kome se skraćuje život i sve to o trošku građana preko javnog preduzeća koje finansiramo:

– Jednostavno, ako je potrebno da se ukloni neka grana neka to budu samo one koje su počele da se suše, a ne da se drveće sistemski orezuje na ovaj način. Drveću se nepotrebno otvaraju “rane” preko kojih se mogu zaraziti gljivicama poput Schizophyllum commune.

Ovakvo orezivanje i potonja zaraza gljivicama su glavni razlog ubrzanog umiranja drveća, a u Novom Sadu je za to najodgovornija upravo Schizophyllum commune – objašnjava Šćiban.

Marko dodaje da je ova gljivica već prepoznata kao ozbiljan problem za drveće u Novom Sadu i da svako ko priđe ovim platanima i pogleda ih može videti da oni trenutno nisu značajno oboleli i opasni:

– Savetujem ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se tokom gnezdećeg perioda kolonije gačaca u gradu ne ugrožavaju orezivanjima jer je ugrožavanje gnežđenja ove vrste prekršaj prema Zakonu o lovstvu.

To je pogotovo štetno na javnim površinama gde njihove kolonije ne smetaju jer se one kasnije mogu preseliti na parkinge ili u stambene zone gde mogu prljati automobile i praviti veliku buku stanarima. Ukoliko primetite da ih neko ugrožava, obavestite nas – zaključuje aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban za naš portal.

Predstavnici gradskih vlasti su u ponedeljak najavili da će grane platana biti potkresane. Oni su naveli i da će ukoliko bude potrebe pojedina stabla iz Futoške ulice za koja se utvrdi da su nebezbedna – ukloniti. O kolikom broju drveća je reč, nije poznato.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije saopštila je da su preporuke i smernice za ove radove dobili od Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, kao i Saveta za ozelenjavanje grada. Razlozi su, kako su naveli, bezbednost svih učesnika u saobraćaju, stabilnost stabala i produžavanje životnog veka platana.

Pre početka radova na rekonstrukciji biciklističkih, pešačkih staza i parking mesta, koji traju već mesecima – nadležni su naveli da nijedno stablo platana na Futoškom putu i u Futoškoj ulici neće biti posečeno.

Novosadsko “Zelenilo” uništilo zaštićeno prirodno dobro, stabla leske u Dunavskom parku

Čitajte Luftiku na Google vestima

385 Shares
385 Shares
Share via
Copy link