Srbija

Prva Zelena biblioteka u Srbiji iznajmljuje seme cveća voća, povrća i začinskog bilja (VIDEO)

U Požegi se otvara prva Zelena biblioteka u Srbiji! Zelena biblioteka nalaziće se na ulazu dečijeg odeljenja u okviru Narodne biblioteke, sa ciljem podsticanja dece i mladih da shvate značaj prirode, njenog očuvanja i procesa održivosti.

Autori projekta, požeški bibliotekari Daniela Skoković i Mladen Majstorović, smatraju važnim da deca i mladi shvate značaj prirode. Misija Zelene biblioteke je da nauče da se odgovorno ponašaju prema okolini u kojoj žive, i u kojoj tek treba da žive.

– Na dečijem odeljenju u okviru Narodne biblioteke Požega, uskoro će, pored knjiga, moći da se iznajmi i seme cveća, voća, povrća, začinskog bilja. Namera bibliotekara je da obogati rad sa decom, i pomognu im da shvate značaj prirode, njenog očuvanja i procesa održivosti. Zato će ulaz na dečije odeljenje uskoro postati zelena biblioteka.

Tu će male posetioce dočekati i biblioteka semena, uz adekvatnu prateću literaturu.

– Ideja je da deca uzimaju seme, odgaje biljku i plodove, a onda vrati seme u biblioteku kako bi ga uzeo neko drugi. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, planirano je i organizovanje radionica u biblioteci, ali i na otvorenom.

– Pod parolom da znanje treba deliti, bibliotekari se nadaju da će prva zelena biblioteka u Srbiji, koju ćemo imati u Požegi, biti dobra klica za razvoj sličnih zelenih kutaka i u ostalim gradovima.

Povodom ovog projekta, bibliotekar i pisac Miloje Radović, napisao je sledeću priču:

OGLAS

PARTNERI SAJTA


38 Shares
Share via
Copy link