Svet Vesti

3. runda rusko-ukrajinskih pregovora donela ‘male pozitivne pomake’

pregovori
Foto: Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Treća runda mirovnih pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine upravo se završila u Brestskoj oblasti u Belorusiji.

Podsećamo, u drugoj rundi pregovora 3. marta dogovoreni su humanitarni koridori za evakuaciju građana, dostavu lekova i namirnica.

Međutim, poslednjih dana evakuacija i snabdevanje se nisu odvijali nesmetano, odnosno Ukrajinci i Rusi su se međusobno optuživali da ugrožavaju humanitarne koridore.

Pregovori između Rusije i Ukrajine će uskoro biti nastavljeni, izjavio je danas šef komiteta Dume za međunarodne poslove i član ruske delegacije Leonid Slucki posle večeras okončane treće runde pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti u Belorusiji.

On je, međutim, dodao da “Moskva ne laska sebi iluzijama da će sledeći put biti rezultata”, prenosi agencija RIA Novosti.

– Pregovori će se zaista brzo nastaviti. Nemojmo gajiti iluzije da će do konačnog rezultata doći na sledećem koraku. Biće to prilično naporan i dosledan rad – proučio je Slucki.

– Ne nadamo se da će naše kolege odmah zauzeti stav blizak našem i da će zatim potpuno ispuniti dogovor – rekao je Slucki, prenosi Tanjug.

– Pregovori ruske i ukrajinske delegacije će biti nastavljeni, iako ruska očekivanja nisu ispunjena, izjavio je večeras šef ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski.

– Naša očekivanja od razgovora nisu materijalizovana, ali se nadamo da ćemo sledeći put moći da napravimo značajni napredak. Razgovori će biti nastavljeni – rekao je šef ruske delegacije, preneo je TAS

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak oglasio se na Tviteru o rezultatima treće runde pregovora sa Rusijom.

“Treća runda pregovora je završena. Postoje određeni pozitivni pomaci u poboljšanju logistike humanitarnih koridora… Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku naselja, uz prekid vatre i bezbednosne garancije”, rekao je Podoliak na svom Tviter nalogu, dodajući na kraju kako “Do danas nema rezultata koji značajno popravljaju situaciju“.

Kako prenosi Rojters, došlo je do malih promena ka boljem u delu razgovora oko humanitarnih koridora. Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije završena je „malim pozitivnim pomacima“ u vezi sa potencijalnim humanitarnim koridorima, navodi se u izveštajima.

Novinska agencija Rojters javila je da je ukrajinski pregovarač potvrdio da je bilo malih pomaka. Uspostavljanje koridora za evakuaciju civila iz ratom razorenih gradova pokazalo se teškim poslednjih dana, a Ukrajina optužuje Rusiju da nastavlja sa svojim granatiranjem.

Podsećamo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da rat može da stane u bilo kom trenutku, ukoliko Kijev ispuni zahteve Rusije.

– Trebalo bi da donesu amandmane na Ustav prema kojima bi Ukrajina odbacila sve napore da uđe u bilo koji vojni blok – rekao je Peskov misleći na NATO savez.

Pored toga, Rusija želi da Ukrajina prizna aneksirani Krim kao rusku teritoriju, kao i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Najnovija dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

18 Shares
Share via
Copy link