Magazin Svet

Rusi u žurbi kupuju avionske karte za beg iz zemlje, svi letovi rasprodati

moskva-aerodrom-pasos

Nakon što se ruski predsednik Vladimir Putin jutros obratio naciji i objavio da je naređena delimična mobilizacija, nastala je panika među ruskim državljanima.

Podsetimo, Putin i njegov ministar obrane Sergej Šojgu jutros su u svojim nastupima na ruskoj televiziji najavili delimičnu mobilizaciju 300.000 Rusa, koja kreće već danas. Naglasili su da će biti pozvani samo rezervisti.

Ali, onog momenta kada se pojavila informacija o mobilizaciji, građani Rusije “pomoć” su potražili na Guglu.

“Kako napustiti Rusiju” fraza je koja se najviše guglala u Rusiji, a što vidi na Google Trendsima.

Šokantna vest da će mobilizacija započeti odmah, odnosno danas, znači da će mnogi Rusi, posebno mladi stručnjaci, verovatno početi da razmišljaju o što skorijem odlasku iz zemlje.

Takođe, rusko tržište deonica nakon objave vesti o mobilizaciji naglo je palo, a postoje i izveštaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz zemlje.

Podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupovinu karata za letove. Direktni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su gotovo odmah, prema podacima Aviasalesa, prenosi agencija Hina.

Neke linije sa presedanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, takođe nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštale više od 300.000 rubalja, što je višestruki iznos prosečne mesečne plate.

Na ove i slične informacije već su stigle reakcije iz inostranstva.

Agencija Rojters javlja da je Letonija, članica Evropske unije koja se graniči s Rusijom, poručila da neće ponuditi utočište ni jednom Rusu koji beži od mobilizacije.

Njihov ministar spoljnih poslova Edgards Rinkevič objavio je to u sredu na Tviteru, navodeći kao razlog “zabrinutost za bezbednost”.

Ruska opozicija pozvala je danas na proteste protiv Putina, a javio se i najistaknutiji ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se trenutno nalazi u zatvoru.

On je rekao da Putin šalje još Rusa u smrt zbog neuspelog rata, prenosi Rojters.

“Jasno je da se zločinački rat pogoršava, produbljuje, a Putin pokušava da u to uključi što više ljudi”, rekao je Navaljni u video poruci iz zatvora koju su snimili i objavili njegovi advokati.

Navaljni je dodao da Putin želi da umrlja krvlju stotine hiljada ljudi u ovom sukobu.

Ruske antiratne grupe pozvale su na ulične proteste protiv naredbe o mobilizaciji. Antiratna koalicija Vesna ocenila je u saopštenju da „mobilizacija znači da će hiljade ruskih muškaraca – naših očeva, braće i muževa – biti bačeni u ratnu mašinu za mlevenje mesa”.

Koalicija je pozvala Ruse da danas izađu na ulice u svim većim gradovima, prenela je britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Putin proglasio delimičnu mobilizaciju (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

94 Shares
Share via
Copy link