Beograd Magazin

Ministarka Irena setila se da, posle 8 dana agonije, traži zatvaranje deponije u Vinči

ministarka-irena-vujovic
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posle prethodnih saopštenja da Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije nadležno za staru deponiju Vinča, izjavila je danas da očekuje zatvaranje deponije u Vinči u što kraćem roku i najavila za sutra sastanak beogradskog štaba za vanredne situacije, na kojem će biti doneta odluka o narednim koracima.

Vujović se sastala sa predstavnicima Grada Beograda i kompanije „Beo čista energija“ povodom požara koji je nedavno izbio na staroj deponiji u Vinči, saopštilo je Ministarstvo.

Vujović je na sastanku, kojem su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i predstavnici kompanije „Beo čista energija“, tražila od nadležnih da izađu sa konkretnim predlogom i rokom za rešavanje „ovog velikog problema Beograđana“.

Ministarka je insistirala da predstavnici Grada Beograda i kompanije „Beo čista energija“ hitno održe sastanak gradskog štaba za vanredne situacije. Sastanak je zakazan za sutra, a predviđeno je da se nakon sastanka donese odluka o narednim koracima, kao i na koji način će biti sprečeni novi eventualni požari. Sastanku će prisustvovati i predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine.

Ona je dodala da je kompanija „Beo čista energija“ dobila sve potrebne privremene dozvole za odlaganje komunalnog, građevinskog i inertnog otpada na novoj parceli, gde je smeštena sanitarna deponija, ističući da očekuje da će stara deponija biti zatvorena u što kraćem roku.

„Ova deponija je jedan od najvećih ekoloških problema u Beogradu i na rešavanju ovog problema se radi intenzivno. Životna sredina se tiče svih nas i zato će ministarstvo koje vodim još bliže sarađivati sa nadležnima i pratiti procese koji predstoje, kako bi se rešio ovaj višedecenijski problem Beograđana“, rekla je Vujović.

Vujović je podsetila da su, po izbijanju požara, zbog obima akcidentne situacije, inspektori za zaštitu životne sredine izašli na teren zajedno sa gradskom komunalnom inspekcijom koja je nadležna za deponiju u Vinči, stoji u saopštenju na sajtu Ministarstva.

U Finskoj deponije proizvode struju i grejanje, a kod nas samo smrad i požare

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link