Lifestyle Magazin

Zatvara se najbolji restoran na svetu: Šta je to što Nomu čini toliko posebnom?

noma-restoran
Foto: Instagram/nomacph

Vest da će svetski poznati restoran Noma u Kopenhagenu zatvoriti svoja vrata iznenadila je sve ljubitelje gastronomije. Sada su otkriveni i razlozi zašto su se odlučili na takav potez.

Uprkos uspehu, restoran zatvara svoja vrata krajem 2024., a osnivač René Redzepi za New York Times izjavio je kako su zahtevi za vođenjem vrhunskog restorana na najvećem mogućem nivou – neodrživi.

Skandinavski restoran je od otvaranja pre 20 godina lider u industriji vrhunskih restorana i privlači gastro turiste iz celog sveta te zauzima prva mesta na svim važnijim listama najboljih restorana na svijetu.

Nagrađen je i s tri Mišelinove zvezdice čime je njegovo kulinarsko priznanje doista univerzalno i neosporno.

Zašto se Noma smatra najboljim restoranom na svijetu?

Postoji razlog zašto se Noma smatra najboljim restoranom na svetu. Pionir je u prehrambenim trendovima kojima se izdvaja od ostalih restorana i autentičan je u svojoj misiji posluživanja nordijske kuhinje, piše Index.

Za početak, tu je fokus na lokalne i isključivo sezonske sastojke, posebno na divlju, sveže ulovljenu ribu i samoniklo bilje.

Zahvaljujući šefu Redzepiju, Noma je poznata po svojoj Novoj nordijskoj kuhinji. Redzepi svake godine kreira tri menija, a svaki jelovnik uključuje oko 20 obroka.

Tokom jeseni poslužuju unapred pripremljen jelovnik “divljač i šuma”, koji uključuje zeleno lisnato povrće i cveće, s gljivama, bobičastim voćem i ostalim šumskim plodovima.

Poslužuje se po ceni od 375 evra po osobi. U januaru se jelovnik fokusira na plodove mora i morske alge iz okolnih arktičkih voda, a leto obeležava sezona povrća.

New York Times: Šest karakteristika zbog kojih je Noma spektakularna

Vrtoglavi uspeh ovog restorana takođe je povećao popularnost nordijske hrane u celom svetu.

Na primer, 2016. godine Klaus Mejer, jedan od utemeljitelja filozofije Nove nordijske kuhinje, otvorio je restoran Great Northern Food Hall na njujorškom Grand Central Stationu.

Takođe su surađivali sa Univerzitetom u Kopenhagenu kako bi skicirali i definisali načela skandinavske ishrane.

Restoran se borio da se istakne novim i inovativnim idejama u poslednjih 10 godina, jer su drugi restorani kopirali Nominu praksu.

Kritičar hrane New York Timesa Pit Vels izdvojio je šest karakteristika zbog kojih je Noma spektakularno iskustvo:

  • koristi prirodne dekoracije poput kamenja i balvana na posuđu;
  • bira lokalno uzgojene proizvode umesto uvoznih delicija;
  • sadrži širok izbor fermentirane hrane;
    nudi velik izbor retkih vina;
  • predjela naziva “grickalicama”;
  • koristi nekonvencionalne metode kuvanja za naglašavanje ukusa, poput spaljivanja sena

Recenzije ljudi na TikToku: “Vredi svakog novčića”

Brojni korisnici na TikToku objavili su svoje utiske nakon što su posetili Nomu.

Jedno vreme se toliko pričalo o restoranu da je jedna osoba upitala: “Šta je tako posebno u vezi Nome, masiraju li ljude tokom večere pa su toliko oduševljeni?”

TikToker poznat po svojim kritikama hrane, koji se na ovoj platformi naziva Jake Talks Food, odgovorio joj je: “Kladim se da bi te izmasirali kad bi ih pitala. Bio sam tu s prijateljima, hteli smo probati jedno jako retko vino i – pojavilo se na stolu za 20 sekundi.”

@notyetachef

Reply to @anne_elk.ms Where do you think has the best service? #foodtiktok #tiktokfood #noma #copenhagen #restaurantreview #finedining #chef #cooking #food

♬ CAP – Burrell

“Noma vredi svakog novčića”, “Nakon što nas je pozdravilo 50 članova osoblja, servirali su nam 20 porcija lokalne hrane i morske plodove”, “Najbolja hrana na celom svetu”, samo su neke od recenzija na ovoj društvenoj platformi.

@andreasalgadoo

Was Noma worth it? WORTH EVERY SINGLE PENNYYYYYYY 🫶🏽🫶🏽🫶🏽🫶🏽🫶🏽 #bestrestaurants #nomarestaurant

♬ Sunflower – Pat D’Angelo

@d.i.v.o.s

best food in the world! #noma #copenhagen #nomacopenhagen #restaurant #food #foodtiktok #5starrestaurant #foodhaul #foodie #denmark #travel #wow

♬ original sound – DIVOS

 

Restoran se pretvara u prehrambenu laboratoriju

Podsećamo, odluka o zatvaranju Nome dolazi u trenutku kada se restoran, s mnogim drugim elitnim objektima, suočava s pomnim nadzorom poslovanja zbog postupanja prema svojim radnicima, od kojih su mnogi slabo ili nisu uopće plaćeni.

Skup i radno intenzivan poslovni stil vrhunskih restorana koji promovišu Noma i mnogi drugi potencijalno se suočava s krizom održivosti.

Redzepi je priznao da pravedna kompenzacija za gotovo 100 zaposlenih uz zadržavanje visokih standarda i cena koje tržište može podneti nije izvodljiva.

Kao rezultat toga Noma će postati prehrambena laboratorija s punim radnim vremenom, razvijajući nova jela i proizvode za svoju e-trgovinu, Noma Projects, a svoje će restorane otvarati samo povremeno.

Redzepijeva uloga će se tako promeniti od pozicije glavnog kuvara, pa će više ličiti ulozi glavnog kreativnog direktora.

Austrijski restoran skinuo bečku šniclu s menija jer ne žele da joj povećavaju cenu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

53 Shares
Share via
Copy link