Svet Vesti

Austrijski restoran skinuo bečku šniclu s menija jer ne žele da joj povećavaju cenu

becka snicla

Zbog rastućih troškova energije, ali i poskupljenja osnovnih namirnica, sve je više restorana koji pojedina jela ukidaju iz svoje ponude.

Na taj način oni pokušavaju da izbegnu veće poskupljenje svoje ponude, jer znaju da bi, ako mnogo podignu cene, izgubili goste, pa je bolje da nešto ne nude, nego da to čine po drastično većoj ceni.

Tako je prvi restoran u Austriji ukinuo pržena jela iz dnevnog menija, ali i tradicionalnu bečku šniclu.

Naime, porodični restoran „Rigler“ iz mesta Bruk an der Mur objavio je da ukida sva panirana jela iz dnevnog menija, jer ne želi da podiže cene, prenosi javni servis ORF. Vlasnik restorana Hanes Pirher Rigler kaže da se ne želi štedeti na kvalitetu.

– Pokušavamo da sarađujemo sa regionalnim dobavljačima. Meso dolazi iz regiona, ulje isto tako. Važno nam je da novac ostaje u regionu – dodao je on. Rigler ističe da meni, u koji je uključeni supa, glavno jelo i salata košta 9,10 evra.

Ukazao je na to da bečka šnicla ili panirana kokoška neće biti skinute iz jelovnika, i da svako ko ne želi meni može da traži bečku šniclu, čija cena je povećana sa 11,90 na 12,20 evra. U Beču poznati restoran Kolarik, zbog rastućih cena, ovog meseca iz menija je izbrisao tradicionalno jelo – pečenu gusku.

Naime, u oktobru je vreme kada tradicionalno Austrijanci jedu gusku uz crveni kupus.

– Cena bio-guske je drastično porasla. Tome se moraju dodati cena energije i troškovi za osoblje – objasnio je vlasnik restorana u bečkom Prateru Paul Kolarik. Portparol seltpra ugostiteljstva u Privrednoj komori pokrajine Štajerske Klaus Fridel kaže da su cene ulja i masti ove godine utrostručene. Pored problema nedostatka osoblja i predstojećih pregovora o platama, krajem decembra će se ponovo povećati troškovi struje, jer ističu stari ugovori, upozorava Fridl.

Izvor: Tanjug

Srpske kupce pljačkaju u marketima – u Nemačkoj cene drastično niže, a plate neuporedivo veće (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

97 Shares
Share via
Copy link