Film Magazin

“Kultura otkazivanja” precrtava jedno po jedno kultno filmsko ostvarenje, neka se pripreme knjige

Iako je na prvi pogled delovalo da “kultura otkazivanja” nema šanse da opstane u društvu, ovaj trend je očito uzeo maha.

Prvo su voljeni Diznijevi crtaći poput “Petra Pana”, “Damba”, “Švajcarska porodica Robinson” i “Mačke iz visokog društva” uklonjeni su iz dečje sekcije sa Dizni Plus platforme, pa se mogu pogledati samo uz roditeljski pristanak. Potom je zadužbina Doktora Susa, najvoljenijeg dečjeg pisca u SAD, objavila da više neće štampati šest njegovih knjiga jer u njima postoji uvredljivi elementi i rasistički opisi pojedinih likova.

petar-pan
Foto: Ef

Gospodin Krompiroglavi je sada rodno neodređen. Neke epizode “Mapetovaca” nose posebne oznake na Dizni Plusu. Spomenik koji je Ivan Meštrović uradio u Čikagu mogao bi da bude uklonjen. Pokrenuo se čitav jedan talas koji ubrzano nosi kulturu Amerike i biva zamenjen novim, osetljivijim načinom na koji se u politički korektnijoj 2021. godini posmatra prošlost, prenosi Deadline.

Sada su na red došli filmovi iz zlatnog doba Holivuda.

Tarker klasični filmovi (Turner Classic Movies, TCM) odlučio je da će svoj prajm tajm posvetiti novoj seriji “Rekadriranje: Klasični filmovi u retrovizoru”.

– Mreža razmišlja na ovaj način: Svi fimovi u njihovoj seriji jesu legendarni, klasici, ali kada ih gledamo danas, vidimo iz drugačijeg kulturnog konteksta. Vidimo probleme koji su tada bili neprimetni, poput načina na koji se govori ili odnosi prema pitanjima rase, roda i LGBT zajednice. Svakog četvrtka sada će pet voditelja predstavljati film i pokušati da delo nastalo u 20. veku protumači u kontekstu 21 – saopštili su iz kompanije.

Prvi koji će proći takvo testiranje je jedan od najboljih filmova ikada “Prohujalo s vihorom”, a potom slede “Sedam nevesti za sedmoricu braće”, Hičkokov “Konopac” i “Četiri pera” iz 1939.

prohujalo

Oskarom nagrađeni film Dejvida O. Selznika, u kome glavne uloge igraju Klark Gebl i Vivijen Li, već je bio predmet kritike, naročito tokom pika Životi crnaca su bitni protesta. Film je kritikovan zato što “slavi ropstvo” i vodi se stereotipima kada je predstavaljenje Afroamerikanaca u pitanju. Film je povučen sa HBO Max striming platfome, a potom nekoliko nedelja kasnije vraćen sa dodatim videom od četiri minuta u kome voditeljka Žaklin Stujart publici pruža istorijski kontekst nastanka filma, ali i sat dugom diskusijom snimljenom za vreme TCM festivala 2019. godine upravo na ovu temu.

Kao problematičan ispostavio se i da je Hičkokov “Psiho”, zbog načina na koji su trans osobe predstavljene.

– Trans zajednica je izostavljena iz ovakvih diskusija. Danas je ovaj film, u kome glavnog zločinca igra muškarac koji se oblači kao svoja majka, neprihvatljiv. A čak i ako se termin transsekualac spomene, on se spominje kao mentalna bolest. Iz naše perspektive veoma je problematično što se ti trans likovi predstavljaju ili kao vrlo komični, neko kome se smejemo, ili kao montruozni, opasni – rekla je voditeljka Ališa Malon.

Odri-Hepbern

Kako su saopštili, pod mikroskop će ići i filmovi “Doručak kod Tifanija” (Miki Runi igra drečavog Azijata koji je tu dodat zarad jeftine komike), potom “Pogodi ko dolazi na večeru”, “Džezista”, “Tarzan”, “Moja lepa gospođice”, “Tragači” i mnogi drugi…

Izvor: Telegraf

Poruka koju šalje Patrolne Šape je izuzetno problematična i loše utiču na decu

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
34 Shares
Share via
Copy link