Lifestyle Magazin

Poruka koju šalje Patrolne Šape je izuzetno problematična i loše utiču na decu

Jedan od najpopularnijih crtaća na svetu, Patrolne Šape, prati avanturu štenića koji spašavaju one koji su u nevolji, noseći sa sobom tešku mašineriju neophodnu za taj cilj.

Omiljeni likovi miliona dece širom planete, prema ocenama stručnjaka, mnogo su više od dobronamernih štenaca uvek spremnih da pomognu i imaju skrivenu funkciju – kapitalističku propagandu, piše Biz Life.

Pokretač ove teme u javnosti, profesor na jednom univerzitetu u Kanadi, odakle ovaj crtać i potiče, Liam Kenedi, smatra da Patrolne Šape otvoreno koketiraju sa principima kapitalizma, uključujući veru u privatno preduzeće i nepoverenje u vlast.

O tome je pisao u članku „“Whenever there’s trouble. Just yelp for help’: Crime, Conservation, and Corporatization in Paw Patrol“ koji je objavio u časopisu „Crime Media Culture“.

U nazivu članka je iskoristio parolu koja se u crtaću često pominje: „Kad god si u nevolji, pozovi pomoć”.

Kenedi naglašava da je poruka koju nosi ovaj crtani izuzetno problematična.

„Predstavnici vlasti gradonačelnik Hamdinger i gradonačelnica Gudvej prikazani su u negativnom svetlu. Gradonačelnik je korumpiran i bez etičkih principa, a gradonačelnica histerična, bezobrazna i nesposobna”.

On kaže da su Patrolne Šape same po sebi privatna policija i dodaje da država ne može da zavisi od pružanja privatnih usluga.

„Ja samo mislim da će vremenom deca biti manje kritična prema kapitalističkom sistemu koji šteti životnoj sredini i reprodukuje nejednakost”.

Ovo nije prvi put da je ovaj crtani kritikovan u javnosti. CNN je 2017. godine pisao o stavovima gledalaca koji su ovaj šou videli kao fašistički, odnosno kao odraz nejednakosti, predvođen čovekom koji boluje od ludila veličine.

Ipak, smatra se da ovaj crtani pripada grupi onih crtaća koje gledaju samo deca. Zbog toga je najverovatnije da su ovo samo zaključci odraslih, i da su samim tim i aspekti drugačiji.

Široko je rasprostanjeno mišljenje da je njegov uticaj na decu zapravo pozitivan, zbog izuzetne požrtvovanosti i spremnosti da ‘priskoče u pomoć’, što kod dece stvara empatiju.

14 legendarnih crtanih filmova koje smo obožavali kao klinci

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

141 Shares
141 Shares
Share via
Copy link