Magazin

Zašto je opasno ostavljati rernu otvorenu nakon pečenja?

rerna
Foto: Pixabay

Istu grešku mnogi prave nakon pečenja u rerni, a stručnjaci upozoravaju na potencijalne posledice nepoštovanja pravilnog postupka hlađenja.

Nakon što ispečete jelo, posebno na visokim temperaturama, potrebno je neko vreme da se rerna ohladi.

Iako mnogi ostavljaju otvorena vrata pećnice kako bi ubrzali proces hlađenja, stručnjaci upozoravaju da to može biti štetno, piše Net.hr.

Rerna ne sme da bude otvorena

Naime, previše vrućeg vazduha iz rerne može da ošteti okolni nameštaj, što se često navodi u upozorenjima proizvođača kuhinjskih aparata.

Najosetljiviji su oni od aluminijuma, koji lako reaguju na promene temperature. Drvena vrata, iako su manje osetljiva na toplotu, takođe mogu da pretrpe oštećenje boje ako su izložena prekomernoj toploti.

Druga uobičajena praksa je da vrata rerne ostavite samo malo otvorena kako bi se omogućilo da vruć vazduh izađe.

Međutim, ovo može oštetiti šarke koje omogućavaju otvaranje i zatvaranje vrata, što može dovesti do trajnog oštećenja vrata.

Ako već želite da otvorite vrata, bolje je da to učinite na maksimalnu širinu, što može pomoći u širenju prijatne toplote u unutrašnjosti kuhinje, ali i širenju mirisa iz pečenih namirnica.

Držanje vrata potpuno otvorenim takođe može biti opasno, posebno ako u kući ima male dece, jer predstavlja bezbednosni rizik.

Iako će vreme hlađenja biti duže ako ostavite zatvorena vrata, moderne električne pećnice su opremljene ventilatorima koji omogućavaju da se vreli vazduh i vlaga pravilno izbacuju.

Držeći vrata zatvorena tokom hlađenja, izbegavate potencijalne probleme i oštećenja.

Izvor: N1

Čitajte Luftiku na Google vestima

U frižideru ili na polici – evo kako čuvati pojedine namirnice

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link