Lifestyle

U frižideru ili na polici – evo kako čuvati pojedine namirnice

Došli ste iz prodavnice s punim kesama različitih namirnica i sada sledi onaj manje uzbudljiv deo – raspoređivanje namirnica po kuhinjskim elementima, ostavi i frižideru. Na pakovanju uglavnom piše kako bi trebalo skladištiti određeni artikal. Ali, ako ćemo iskreno, niko nema vremena da pažljivo iščita uputstvo za svaku pojedinačnu namirnicu. Pored toga, voće i povrće često kupujemo na merenje, pa uputstvo izostaje.

Ostaje nam samo da pokušamo da se prisetimo kako je određena namirnica bila skladištena u marketu i da se nadamo da je takav način skladištenja zaista ispravan. Niko ne želi da bude u situaciji da mora da baca hranu isključivo zbog nepravilnog skladištenja. Kako da izbegnete ovaj scenario? Najlakše je da se blagovremeno informišete o načinu na koji bi trebalo skladištiti namirnice koje najčešće koristite, a ovaj tekst vam može pomoći u tome.

Jaja

Često se polemiše da li bi jaja trebalo spremiti u frižider nakon kupovine. U prodavnicama se često nalaze van frižidera, a sami frižideri često dolaze s namenskim delom za skladištenje jaja. Misterija!

Istina je da jaja ne podnose nagle temperaturne promene. Ukoliko su skladištena van frižidera u prodavnici, možete nastaviti da ih držite van frižidera i u svom domu. Međutim, jednom kada ih ostavite u frižider, tu ih i držite dok ih ne potrošite. Stručnjaci savetuju da jaja izvadite iz frižidera minimum trideset minuta pre pripreme jela.

Hleb

Mnogi se drže teorije da će sve namirnice trajati duže ako su u frižideru. Međutim, ova teorija nije tačna. Naprotiv, hleb će trajati duže ako ga držite u kesi (isečeni hleb često dolazi u kesi sa posebnom kopčom na vrhu) u kuhinjskom ormariću. Ako želite dodatno da mu produžite vek trajanja, hleb je moguće zamrznuti.

Kečap

Šta raditi s kečapom? Priča je ovde malo komplikovanija. Neotvoreno pakovanje kečapa možete držati u kuhinjskom ormariću. Međutim, čim pakovanje otvorite, kečapu je mesto u frižideru!

Banane

Poput većine tropskog voća – i bananama smeta veoma niska temperatura. S tim u vezi, one će duže trajati ako ih držite van frižidera. Kao i s hlebom, postoji opcija zamrzavanja. A što se tiče banana koje planiramo da pojedemo u narednih nekoliko dana, slobodno ih možemo držati na pultu ili u činiji s voćem, posebno ako su i dalje zelene.

Čokolada

Kada je u pitanju čokolada, u velikoj meri govorimo o ličnoj preferenciji. Postoje osobe koje uživaju u konzistenciji poluotpljene čokolade koja se dalje topi u našim ustima, a tu su i ljubitelji rashlađene čokolade koja puca prilikom svakog zalogaja. Stručnjaci navode da bi čokoladu trebalo skladištiti u prostoru u kojem temperatura ne ide preko 21C0. Dakle, na vama je da izaberete gde ćete držati čokoladu, bitno je samo da prostor nije previše topao.

Paradajz

Ljubitelji paradajz salate uživaju u ukusu savršeno zrelog paradajza. Međutim, da bi paradajz sazreo, ne sme biti skladišten u frižideru. Budući da značajan procenat voća i povrća koje nabavaljamo iz lokalnih prodavnica nije zreo, paradajz bi najbolje bilo držati van frižidera dok ne sazri. Dakle, prostor u vašim kuhinjskim ormarićima i na pultovima će savršeno odgovarati sveže kupljenom paradajzu.

Krompir

Možda će vas iznenaditi informacija da krompir možete držati i u frižideru i van frižidera – ostaće svež jednako dugo. Jedno vreme je postojala teorija da sirov krompir nikako ne bi trebalo držati u frižideru jer će se prilikom kuvanja osloboditi kancerogena supstanca koja je opasna po zdravlje čoveka. Međutim, ova teorija je opovrgnuta i danas stručnjaci predlažu da sami biramo kako ćemo skladištiti ovo višenamensko povrće.

Puter

Iako ga je teško razmazati kada ga tek izvadimo iz frižidera, eksperti navode da bi puter uvek trebalo držati u frižideru! Ukoliko planirate da jedete puter, komad iznesite na sobnu temperaturu pola sata pre obroka.

Crni luk

Crni luk bi trebalo držati u kuhinjskom ormariću ili ostavi. Ako držite luk u frižideru nećete mu produžiti vek trajanja – naprotiv, brže će postati mekan i vodenast. Dakle, luk bi trebalo držati na suvom i mračnom mestu.

Beli luk

Poput crnog luka, beli luk bi trebalo držati u ormariću, na suvom, hladnom i mračnom mestu. Tako skladišten, beli luk može potrajati i nekoliko meseci. Ako ga držite u frižideru, beli luk može početi da buđavi ili klija u roku od nekoliko nedelja.

Jabuke

Sigurno će vas iznenaditi činjenica da bi jabuke trebalo držati u frižideru. Jabuka će zadržati svoju svežinu duže ako je držite na hladnom mestu. Jabuke stavite u plastičnu kesu i na kesi izbušite nekoliko rupica, a potom direkt u frižider!

Uz par korisnih informacija, biće vam daleko lakše da skladištite kupljene namirnice. Vodite računa da je kod većine namirnica preporuka da nakon otvaranja proizvod držite u frižideru. Ukoliko je u pitanju artikal s kojim se do sada niste susretali, možda je najbolje da ipak uložite malo svog vremena i pročitate uputstvo za čuvanje. Takođe, vodite računa da uvek imate dovoljno prostora za skladištenje namirnica.

Sada, kada znate da većina namirnica ipak ne mora da stoji u frižideru, možda je pravi trenutak da razmislite da li imate dovoljno prostora u ormarićima i ostavi ili je možda pravi trenutak da razmotrite kupovinu nove kuhinje. U međuvremenu, proverite da li pravilno skladištite namirnice koje ste već kupili i uživajte u svežini kupljene hrane što duže!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link