Lifestyle

5 letnjih neprijatelja vaše kose

Svi volimo  letnje frizure, od sunca posvetljenu kosu kako ni u jednom salonu ne možete dobiti, talase i lagane frizure. Međutim, leto je najgore godišnje doba za kosu, a hlor i morska so nisu jedini neprijatelji kose leti.

Pročitajte koji su to pet letnjih neprijtelja vaše kose i kako da zaštite kosu ovog leta.

Klima uređaji

Koliko god blagodeti da pružaju u vrelim letnjim danima, činjenica je da klima isisava vlašnost iz vaše kose. Bilo da ste u kancelariji u kojoj radi klima sve vreme ili je uključujete da rashladite spavaću sobu obratite pažnju kako vam su vam krajevi posle nekoliko sati provedenih u prostoriji sa klimom – suvi i krti. Da to sprečite dodajte na kosu leave-in regenerator više puta kada znate da ćete biti u prostoriji u kojoj je uključen klima uređaj.

Naočare za sunce

Neizbežni letnji detalj, naočare za sunce, mogu napraviti oštećenja na folikulama dlake. To se najčešće odnosi na one situacije kada skidate naočare i ponovo ih vraćate, ili kada ih stavljate u formi rajfa. Metal na okvirima uzrokuje mehanička oštećenja dlake, koja isprva neće biti vidljiva golim okom, ali će se vremenom pokazati. Osim toga, kosa vam se može umrsiti u malene šarke na okvirima. Kada skidate naočare, bolje ih stavite u torbu, a ne na kosu.

devojka_more_kosa
pixabay.com

Letnje frizure

Leto je vreme podignute kose i ležernih punđi, repića, pletenica itd. Međutim, ako čvrsto vezanu i zategnutu kosu praktijete duži period to može ostaviti traga na liniji kose i mogu vam se pojaviti ružni zalisci, a u ekstremnim slučajevima i alopecija (bolest opadanja kose u pečatima). Kada ste u dilemi šta da uradite sa kosom, nekada je bolje jednostavno je pustiti da ležerno pada ili prikačiti zanimljivim šnalama.

Sunce

Osnovni način zaštite kose od sunca nije samo šešir na plaži već posebni sprejevi sa zaštitnim faktorom kao kreme za sunčanje. Ovi proizvodi možda su malo skuplji, ali sačuvaće vašu kosu i željenu nijansu boje, te nećete morati odmah da se farbate, a sačuvaćete i kvalitet kose. Nakon svakog plivanja nanesite još jedan sloj spreja za zaštitu kose od sunca i bićete sigurni.

mokra_kosa
pixabay.com

Stilizovanje mokre kose

Svi verovatno znaju da je češljanje mokre kose nešto najgore što možete da uradite za svoju kosu. Međutim, leti najveći deo vremena provedemo na bazenu, moru i gradskoj plaži, te je vrlo moguće da nam je kosa mokra gotovo sve vreme. Retko ko odoli, a da je ne raščešlja posle plivanja ili da je zaveže mokru, što je još gore, ali i u tim slučajevima mnogo je bolje kosu prvo razmrsiti prstima i koristiti neki sprej za raščešljavanje ili posebne četke prilagođene češljanju mokre kose. Međutim, postoji i jednostavnije rešenje – stavite zanimljivu traku za kosu koja će se uklopiti uz vaš kupaći, a kosu ostavite da se prirodno suši.

Više o nezi kose pročitajte ovde

 

14 Shares
Share via
Copy link