Magazin

„Ja sam mu faktički oprostio“: Ovako je o Lauševiću pričao jedini preživili iz krvave podgoričke noći

Žarko Laušević

Smrt Žarka Lauševića, koji nas je napustio u 63. godini potresla je ceo region, a osim neutešne porodice, iza sebe je ostavio vanvremenske uloge koje će ga sačuvati od zaborava.

Karijeru Žarka Lauševića je te 1993. godine prekinuo nemili događaj, kada je glumac nakon sukoba sa grupom mladića, usmrtio dvojicu i jednog ranio. Prvo je osuđen na 15 godina zatvora, a kazna se kasnije smanjila na 13, da bi na kraju glumac iza rešetaka proveo četiri godine i sedam meseci.

Prošlo je tačno 30 godina od tragičnog događaja koji je odneo dva mlada života, a javnost u ondašnjoj Jugoslaviji podelio kao nikada do tada.

U noći između 30. i 31. jula 1993. godine, glumac Žarko Laušević je u podgoričkom kafiću „Epl“ ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Laušević je, posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu.

Pomilovao ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić 2011. godine, na osnovu bilateralnog sporazuma između Srbije i Crne Gore, koji predviđa da osuđeni izdržava kaznu u zemlji čiji je državljanin.

Iako je prošlo tri decenije od kobne noći, pojedinosti ubistva koje je počinio Žarko Laušević i dalje intrigiraju celu bivšu Jugoslaviju, a za sve ove godine porodice stradalih i mladić koji je tada bio ranjen, veoma retko su se oglašavali javno.

Andrija Kažić, koga je Žarko Laušević teško ranio te kobne noći, izjavio je 2009. godine za jedan dnevni list da je oprostio čuvenom glumcu.

Andrija je rekao da je tragedija, u kojoj je izgubio drugove Dragora Pejovića i Radovana Vučinića i bio povređen sa dva hica u desnu nogu i testise, za njega sada daleka prošlost.

– To što se odigralo uskoro će doživeti punoletstvo. Život ide dalje i na sreću, ja danas imam svoju sreću. Imam posao, a pre svega imam dva sina, što je najbitnije, jer se posle nesreće polemisalo da neću moći da imam decu, budući da sam bio ranjen u testise. Daleko je teže onima koji su izgubili decu. Sa Pejovićima nisam u kontaktu, a Vučinići su mi komšije i znam da i oni danas imaju svoje živote. Njima jeste ostala ogromna bol za izgubljenim sinom, ali sve to postepeno ide u zaborav. Takav je život – rekao je Kažić tada.

On je tom prilikom rekao da ne želi da se vraća na događaj, posebno u razgovoru za novine i napominje da se mnogo toga dešavalo od traumatičnih poslednjih dana jula 1993. godine, i da je o Žarku povremeno saznavao nove vesti.

– U ovom momentu sam mu faktički oprostio. Najpreciznije što mogu da kažem je da sam ravnodušan što se tiče Žarka Lauševića – rekao je Andrija, i napomenuo da je Lauševića kao glumca rado gledao.

– Gledajući ga kao glumca mogu da kažem sam izuzetno cenio ono što je radio i da sam ga voleo kao umetnika – zaključio je Andrija, u jednom od retkih obraćanja za medije.

Podsetimo, Žarko Laušević je umro u 63. godini nakon teške bolesti, a vest o njegovoj smrti u ime porodice je saopštila njegova supruga Anita.

„Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena. U ime porodice Anita Laušević“, stoji u saopštenju ožalošćene porodice.

Žarko Laušević i Mima Karadžić su bili kumovi, nakon kobnog događaja iz ’93. nisu pričali 20 godina

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link