Magazin

“Otkud ti ovde?”: Kako je izgledao susret u zatvoru Lauševića i najlepšeg glumca Jugoslavije

Žarko Laušević

Žarko Laušević napustio nas je 15. novembra 2023. godine. Lauš je izgubio bitku s opakom bolešću, a na večni počinak su ga ispratile brojne kolege i prijatelji koji su se dirljivim govorima oprostili od legendarnog glumca.

Žarka Lauševića pamtićemo po brojnim maestralnim ulogama, kao i knjigama koje je napisao, a nažalost i po tragičnom događaju koji ga je zauvek obeležio.

Glumac je nakon sukoba usmrtio dva mladića i jednog ranio u podgoričkom kafiću “Epl”. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora, zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri-pet godina, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku.

Tokom boravka u Spužu, u isti zatvor dolazi još jedan domaći glumac, Nebojša Bakočević. Važio je za jednog od najvećih šmekera bivše Jugoslavije, žene su ga obožavale, ali i on njih, tako je jednom prilikom otkrio i da je Akademiju upisao upravo zbog njih.

Kada se Bakočević na vrhuncu slave povukao iz javnog života, mediji su pisali da je razlog njegova navodna zavisnost od heroina.

nebojsa-bakocevic
Foto: Printscreen/RTS

Susret Žarka i Nebojše opisala je književnica i voditeljka Isidora Bjelica u svom delu “Apostoli urbanog Beograda”.

U poglavlju “Nebojša Bakočević Bakoč – Buntovnik bez razloga” prenela je svoj susret sa tada tridesettrogodišnjim glumcem koga su zvali srpski Alen Delon. Između ostalog, pomenuli su i Lauševića, glumačkog šmekera koji nije želeo u kolo slavnih.

“Posle sasvim duge dramske pauze, još uvek u majici, Bakoč mi je ispričao susret sa Žarkom koji se odigrao 8. avgusta 1993. godine. Bilo je to devet dana posle njegovog hapšenja”, opisala je Bjelica.

Bakočević je u Spuž odveden kao svedok zbog droge. Kako se navodi, dva glumca su se srela u zatvorskom dvorištu.

“Bilo je rano popodne, jako sunce, cvrčci. Žarko se vraćao iz šetnje, bio je u svom odelu. Ugledao je Bakoča u zatvorskom dvorištu, prišao i izljubili su se”, piše u knjizi.

Laušević je pitao kolegu otkud on u Spužu. Bakoč je rekao da je u pitanju “neki nesporazum” i uzvratio pitanjem: “Kako si ti?”, na šta mu je Laušević odgovorio da je dobro.

“Onda su se rastali. Ostali zatvorenici su ih gledali kao u filmu ‘Roberto la Roka’ Žana Bekera. Sunce je ostalo isto, cvrčci, običan letnji dan”, ovim rečima Bjelica je završila priču.

Nebojša Bakočević ostavio je utisak tajanstvenog mladića, a nije ga promenio ni do danas, možda je upravo zbog toga uvek bio privlačan nežnijem polu!

Bakočević se 2000-ih pojavio kao epizodni glumac u nekoliko serija i fiilmova. Poslednji put publika je imala prilike da ga vidi u serijama “Vratiće se rode”, “Pet”, kao i u filmu “Artiljero”.

Irfan Mensur o bolničkim danima Žarka Lauševića: “Bili smo soba do soba, njegov poklon čuvam i danas”

Izvor: Mondo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link