Lifestyle

Zapamtite ime Nikolasa Vintona – čoveka koji je promenio svet (VIDEO)

Poslednjih dana ponovo je aktuelan video koji prikazuje neverovatno dirljiv trenutak. Naime, davne 1939. godine, početkom II. svetskog rata, mladi britanski broker napravio je nešto neverovatno.

Nicholas Winton kojeg svet takođe zna i kao britanskog Schindlera jer je spasio stotine češke dece od nacističkog progona pred Drugi svetski rat, umro je pre godinu i po u dobi od 106 godina.

Winton, naime, nikad nije pričao o svom junaštvu, a tek 50 godina kasnije, njegova je žena pronašla beležnicu sa imenima, fotografijama i dokumentima dece koje je spasio.

Upitan zašto je pedeset godina držao u tajnosti da je spasio 669 dece čije je fotografije čuvao, izjavio je da nije tajio, nego nije o tome govorio. Pomogao je osobama s mentalnim poteškoćama, te gradio kuće za starije osobe.

Posebno je bila dirljiva BBC-jeva emisija u kojoj je gostovao Winton, koji nije znao da oko njega sede ljudi čije je živote spasio.

Za svoju hrabrost dobio je tokom godina više nagrada, a po njemu je nazvan i malena planeta koju su otkrili češki astronomi.

U Argentini otkrivena najveća kolekcija nacističkih artefakata (FOTO)

58 Shares
Share via
Copy link