Lifestyle

U Argentini otkrivena najveća kolekcija nacističkih artefakata (FOTO)

U tajnoj prostoriji jedne kuće u blizini Buenos Airesa argentinska policija nedavno je otkrila kolekciju nacističkih predmeta, verovatno najveću dosad pronađenu u ovoj južnoameričkoj državi, koja je važila za glavno utočište odbeglih fašističkih vinovnika.

naci blago
Foto: EPA/David Fernandez

Među pronađenim predmetima su elegantne kutije sa svastikama, pa čak i medicinski instrumenti. Oko 75 predmeta pronađeno je u Bekaru, predgrađu argentinske prestonice, a nadležni veruju da su pripadali nacistima visokog ranga, koji su u Južnoj Americi pronašli utočište nakon bekstva iz Nemačke posle Drugog svetskog rata.

naci blago3
Foto: EPA/David Fernandez

„Preliminarne istrage pokazuju da je reč o originalnim delima“, kaže ministarka bezbednosti Patricija Bulrih, dodajući da su pronađene i mnoge stare fotografije na kojima se pojavljuje i Hitler. Među predmetima je i statua nacističkog orla iznad svastike i Firerova bista.

Policija pokušava da otkrije kome su pripadali predmeti pronađeni u skrivenoj sobi kuće. Glavna pretpostavka je da su bili vlasništvo nekog od Hitlerovih sledbenika iz visokih krugova nacističkog društva, koji su u velikom broju naselili Južnu Ameriku posle rata.

naci blago2
Foto: EPA/David Fernandez

„Pronađeni medicinski instrumenti služili su za merenje obima glave koje se koristilo u dokazivanju pripadništva arijevskoj rasi“, objasnila je Bulrih.

U Novom Sadu osvanuli grafiti u slavu Ljotiću i Nediću

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
11 Shares
Share via
Copy link