Magazin Novi Sad

U Novom Sadu goreo badnjak na 50 kubika drva (FOTO)

Zapaljeni badnjak simbolizuje vatru koju su vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hrist ne bi li na taj način zagrejali novorođenče i njegovu majku.

Ponegde se veruje i da je naložen badnjak simbol krsta na kome je Isus razapet, a toplina vatre označava spasenje ljudskog roda do kog dolazi zahvaljujući Hristovoj žrtvi.

Sudeći po ovoj vatri zapaljenoj u Novom Sadu, u naselju Klisa, ljudskom rodu stvarno treba spasenje, i to odmah i mnogo.

foto: privatna arhiva

Pedesetak metara kubnih drva dovoljno je za grejanje desetak prosečnih kuća. Otprilike toliko drva je utrošeno da se zapali ovaj badnjak na Klisi.

Možda su mogli da potroše pet kubika, recimo, a ostalo da razdele sirotinji koja nema čime da se ogreje a verovatno ni šta da pojede tokom zime, i tako simboliku Badnjeg dana i Božića vrate u ono što ona i označava – vreme darivanja, mira, ljubavi i dobrote.

Šta vi mislite?

Zbog Badnjaka se posvađali u šumi, pa se potukli uz pivo ispred prodavnice

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
309 Shares
309 Shares
Share via
Copy link