Srbija Vesti

Skupština usvojila Zakon o eksproprijaciji – Srbija sutra mora stati!

protest-skupstina
Foto: Luftika

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji čije povlačenje je prethodnih dana tražio deo javnosti, jer smatra da se njime legalizuju prisilno otimanje imovine ljudi koji su se našli na putu državnim projektima.

Za izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji glasalo je 159 od 161 poslanika koji su prisustvovali sednici parlamenta, dok se dvoje nije izjasnilo.

Izmenama Zakona se utvrđuje da predmet eksproprijacije mogu da budu nepokretnosti u svim oblicima svojine, kao i da su svi postupci koji se vode u skladu sa ovim Zakonom hitni, imajući u vidu da se pokreću i vode u javnom interesu, prenosi N1.

„Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“, navodi se u Zakonu.

Zakonom su određeni kraći rokovi za postupanje organa uprave u cilju bržeg i efikasnijeg sprovođenja postupka eksproprijacije.

U sredu je u Beogradu održan i masovni protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organizatori protesta su tada najavili i da će, ukoliko Skupština donese izmene tih zakona, pozvati građane na blokadu upozorenja – da na sat vremena blokiraju deo auto-puta.

Pokret Ekološki ustanak danas je najavio blokadu puteva u čitavoj Srbiji u subotu, 27. novembra u 14 časova.

Zaustavljamo Srbiju, da bismo zaustavili osovinu zla, naglašavaju u Ekološkom pokretu i poručuju da je „ovo naša zemlja, zemlja svih njenih građana i Srbija nikada neće pristati da bude ničija kolonija, ni stranih ni domaćih eksploatatora“.

Poziv građanima Srbije na blokadu saobraćaja u celoj zemlji!

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

298 Shares
298 Shares
Share via
Copy link