Koronavirus Svet

U Zagrebu antikorona protest, parole “kovid je laž” i “skini masku, ugasi TV” (VIDEO)

Više hiljada ljudi okupilo se u centru Zagreba na protestnom okupljanju “Festival slobode” koji je nastao kao odgovor na mere za suzbijanje koronavirusa u organizaciji inicijative “Prava i slobode”. Okupljeni ne poštuju pravilo o fizičkoj distanci.

Uz turistički autobus i muziku, okupljeni su razvili transparente s porukama poput “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Kovid je laž, nismo svi kovidioti”, “Roditelji i deca su nerazdvojni”, “Bolje grob nego rob”, “Slobodan život je naša moć”, “Normalno i tačka” i “Verujemo snazi koju imamo”.

Za “Festival” je organizovan prevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke i iz Istre.

Tony Cetinski kao DJ animira ljude i uzvikuje parole koje građani nose.

U prvom redu fotografirali su se saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović i Velimir Bujanec.

Okupljeni se uglavnom ne pridržavaju epidemioloških mera. Većina nema maske i nitko se ne pridržava distance, grle se i ljube.

Organizator tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti kovid-19 nametale presedanske mere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode.

Cilj je očuvanje tekovina demokratskog društva u kojem se ne može tolerisati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umesto preispitivanja.

Njihova poruka je da insistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja i, kako kažu, da je zdravlje fenomen na psihičkom, fizičkom, emocionalnom i mentalnom, a ne samo na korona nivou.

U prepodnevnim satima organizovali su događaje s muzikom ispred nekoliko domova za stare i nemoćne osobe, gde su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im preneli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili muzikom i porukama ohrabrenja.

Policija: Okupljanje je prijavljeno

Policijska uprava zagrebačka je potvrdila da je primila prijavu javnog okupljanja pod nazivom “Festival slobode”.

Policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika, kako je navela, preduzeti potrebne mere u cilju sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori protesta obećali i obavezali se da će se držati svih epidemioloških mera, kao i da će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, koji će upozoravati ako se neko ne pridržava mera.

Medicinari zgroženi “Festivalom slobode”: Obmana i demagogija

Hrvatsko udruženje za medicinsko pravo (HUZMP) izrazilo je u petak zgroženost zbog najave održavanja “Festivala slobode” jer smatra da se radi o protestu protiv zdravlja pojedinca i celog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.

– U trenutku kad se svet suočava s nikad većim brojem obolelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novoobolelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. “festivala slobode” – poručili su.

Zapitali su se o kojoj je slobodi reč i ko će je čuvati ako nema sveopšte sigurnosti i zdravlja, ko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske nauke, prevencije i lečenja?

Berlin zabranio proteste protiv koronamera, najavljena “oštra intervencija”

Izvor: N1

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
305 Shares
305 Shares
Share via
Copy link