Magazin

Berlin zabranio proteste protiv koronamera, najavljena “oštra intervencija”

berlin koronavirus demonstracije

Grad Berlin je juče zabranio nekoliko protestnih okupljanja usmerenih protiv mera borbe protiv širenja koronavirusa planiranih za ovaj vikend.

“Može se računati s time da će u krugu učesnika protesta doći do povrede aktuelnih pravila borbe protiv širenja zaraze”, stoji u obrazloženju Kancelarije za javna okupljanja koja deluje u sklopu unutarpolitičkog odbora Senata grada-savezne pokrajine Berlina.

U obrazloženju se nadalje navodi da je prilikom sličnih protesta početkom meseca masovno dolazilo do namernog kršenja mera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Senator najavljuje “odlučnu intervenciju” ako se zabrana ne bude poštovala

Senator za unutrašnje poslove Berlina Andreas Geisel je najavio “odlučnu intervenciju” policije u slučaju nepridržavanja zabrane.

“Nisam spreman drugi put dozvoliti da Berlin postane pozornica za one koji negiraju koronavirus, desne ekstremiste i tzv. građane reicha”, rekao je Geisel u sredu.

Protesti protiv mera borbe protiv koronavirusa od samog početka okupljaju velik broj pripadnika desno ekstremnih grupacija među kojima su i tzv. građani reicha koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Nemačke, nego Nemačke u predratnim granicama.

AfD: Državni aparat stvara diktatorske uslove

Nekoliko organizatora protesta, pri čemu se radi o inicijativama iz cele Nemačke, najavili su tužbu protiv zabrane.

Zabranu je takođe kritikovala desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD).

“Ovo je pokušaj državnog aparata za stvaranjem diktatorskih uslova”, rekao je zastupnik AfD-a Gottfried Curio.

AfD je pozvao na proteste u subotu protiv “zabrane protesta”, a predsednik stranke Joerg Meuthen je zatražio ostavku berlinskog senatora za unutrašnja pitanja Geisela, piše Index.

Libanci nisu besno tvitovali, ili čekali da ih oslobode EU, Rusija i SAD – osvojili su ulice

104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link