Balkan Vesti

Zafir Hadžimanov, glumac, pevač i kompozitor, preminuo od posledica koronavirusa

Filmski glumac, pevač, kompozitor i otac Vasila Hadžimanova, Zafir Hadžimanov, preminuo je od posledica korona virusa, prenose domaći mediji.

Da podsetimo, on je bio oženjen pevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova poznatog džez muzičara.

Bio je i kompozitor, pisac, šoumen i velika zvezda zlatnog doba jugoslovenske šansone.

Zafir Hadžimanov (77) je bio prošlogodišnji dobitnik nagrade “Goceva misao” koju makedonska “Fondacija prezent” dodeljuje za ukupno angažovanje i doprinos na planu afirmacije makedonske kulture i književnosti u svetu.

Poznatom glumcu, pevaču i kompozitoru je ovo bila jedina nagrada koja mu je nedostajala u bogatoj višedecenijskoj umetničkoj karijeri.

– ”Goceva misao” je međunarodna nagrada i stoga mi je posebno draga, mada, sama misao Goceta Delčeva glasi:

”Ja svet podrazumevam kao polje za kulturno takmičenje među narodima”- mi je još draža jer je jednostavno vasionski precizna i isto toliko udaljena od našeg ovozemaljskog sveta.

Nagrade me vole. Dobio sam ih i previše u svim kategorijama u kojima sam se takmičio. I u muzici , i u glumi, i u pisanju…

Nagrade mi ne fale, već vreme i snaga da uspem da objavim sve što sam komponovao i napisao. Da citiram našu divnu Desanku Maksimović: “Nemam više vremena!” – govorio je Zafir prošle godine.

-Nije svaka nagrada za pohvalu, jer su me često nagrađivali oni koji nisu ni stručni, ni kompetentni, ali imao sam sreće da ne moram da vratim nagradu, zato što je dodeljena i nekom nemoralnom zlotvoru.

Moj svet u pop umetnosti i umetnosti uopšte, živi u okrilju nagrada, priznanja,aplauza…

Ko kaže da se popeo na scenu da bi ga izviždali i gađali jajima i paradajzom – laže!

Pre izvesnog vremena diskografska kuća Jugoton (Croatia records) reizdala je Zafirov album “Makedonija peva”.

Tada je izjavio da je to nešto najvrednije što je iznedrio.

Sergej Ćetković za 7 dana izgubio oba roditelja od posledica korone: Neka vas Anđeli čuvaju pod krilima svojim

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Gase nam kulturu i duhovnost… Bice vrlo malo onih koji ce umeti da nastave nase tradicije, i te prelepe melodije koje su svi ovi skoro preminuli umetnici, kompozitori, pevaci, duhovnici stvarali. Hvala im i vecna, vecna im slava! Srecan put u nebesko carstvo… Andjeli i Bogovi ce da uzivaju u vasem drustvu, a mi koji ostajemo cemo i dalje nastaviti da vas slusamo i da sirimo ljubav kao sto ste i vi…

OGLAS

123 Shares
123 Shares
Share via
Copy link